2024. április 19., péntek
ÓBECSEI INGATLANPIAC

Házakra nincs, vízparti nyaralókra van kereslet

Óbecse községben – ahogy Vajdaság más településein is – rengeteg ház áll üresen, sokszor rendkívül romos állapotban, miközben új tulajdonosra vár. Óbecsén nagy a munkanélküliség és alacsonyak a jövedelmek, ráadásul kevesen élhetnek a lakáshitel lehetőségével, ugyanis a községben több mint negyed évszázada nem épülnek társasházak, amelyekben a lakásokat banki kölcsön segítségével lehetne megvenni. A fészekrakóknak így egyedül az önerőből történő vásárlás vagy az ingatlancsere marad megoldásként. Arról, hogyan alakult az ingatlanpiac a tavalyi évben, az egyik óbecsei ingatlaniroda tulajdonosát kérdeztük, aki elmondta: 2012-ben jóval kevesebb ingatlan cserélt gazdát, mint 2011-ben, a községen belül pedig igen eltérő a kereslet, így az árak is jelentős különbséget mutatnak.

– Sokan azért verik dobra a házukat, mert kisebbet, könnyebben fenntarthatót szeretnének helyette, a lakástól pedig sokan azért akartak eddig megszabadulni, mert a Toplanának egy vagyont kellett kifizetni a fűtési idényben. Mivel több társasházban tavaly egyedi mérőket szereltek fel, és ezáltal olcsóbb lett a fűtés, ez a tendencia talán megáll – mondja az ingatlanos.

A lakások ára helytől, állapottól függően változik: egy lelakott, felújításra szoruló lakás négyzetméterára 350 eurótól indul, míg egy jó állapotú, jó helyen, például az óbecsei központi autóbusz-állomásnál lévő lakás négyzetméteréért 500 eurót is elkérhetnek. Ami a házakat illeti, azt legolcsóbban Újfaluban lehet venni, de ha valaki megszokta, hogy a központban lakik, az ingatlanközvetítő tapasztalata szerint ritkán szánja rá magát, hogy kiköltözzön a város perifériájára. Egy olyan ház, amelybe nem kell komolyabb összeget beruházni, nagyjából 40 000 eurót ér – ezek a házak zömmel a nyolcvanas években épültek. Nagy a kereslet a kisebb, kétszobás házak iránt, ilyenekből viszont nagyon kevés van a piacon.

Óbecse városában külföldiek nem vásárolnak ingatlan, de a környék egyes falvaiban a külföldiek vagy az újvidékiek kereslete megemelte a házak árait. Zsablyán például az ingatlanok egy hét alatt elkelnek, ezeket főleg újvidékiek veszik meg 15 000–18 000 euróért. Hasonló érdeklődés tapasztalható Bácsföldváron is, ahol újabban néhány Újvidéken dolgozó orosz család telepedett le, míg Péterrévén féláron sem találnak gazdára a házak.

Az ingatlanosok tájékoztatása szerint sok hétvégi házat és gyümölcsöst árulnak a törökbecsei úton, de nincs rájuk vevő, ugyanakkor sokan szeretnének kis nyaralót venni a bácsföldvári Gyöngyszigeten, elsősorban olyat, amelynek közvetlen kijárata van a vízre. Egy 50–60 négyzetméteres, napkollektorral vagy áramfejlesztővel felszerelt vízparti házikó 17 000–18 000 eurót ér, míg egy kevésbé felszereltet 12 000–15 000 euróért lehet megszerezni.

A múlt év elején komoly érdeklődést lehetett tapasztalni az óbecsei Tisza-parti üdülőtelep házai iránt is, ezek egy része temerini, verbászi, újvidéki tulajdonost kapott, akik 15 000–16 000 eurót fizettek a nyaralójukért. A legértékesebbek itt is azok a házak, amelyek közvetlenül a part mentén találhatók, míg a második, harmadik sorban lévő épületek jóval olcsóbbak – egy háromszintes, száz négyzetméteres, árvíz ellen biztosított, de második sorban lévő házat például már 15 000 euróért is meg lehet vásárolni. Ezeknek az üdülőknek a fele azonban nem legalizált, ami megnehezíti az értékesítést, és hitelt sem lehet felvenni rájuk.