2024. április 25., csütörtök

Mélyebben kell a zsebbe nyúlni

Januártól a magyarkanizsai községben többet kell fizetni a szemétkihordásért, a temetkezésért, a piaci és más szolgáltatásokért

Hatalmas viták előzték meg Magyarkanizsán a községi képviselő-testület legutóbbi ülésén a szolgáltatások díjainak növelésére tett rendeletjavaslatokat, de hiába tiltakozott az ellenzék, és hiába hivatkozott a lakosság nehéz életkörülményire, a hatalmi koalíció szavazattöbbséggel minden drágítást jóváhagyott.

A Brantner Hulladékgazdálkodási Kft. 36,33 százalékos díjnövelést kért, ám az előterjesztő, a községi tanács 21,38 százalékos emelést javasolt. Csikós László, a községi tanács kommunális tevékenységekkel megbízott tagja ezt azzal indokolta, hogy a magyarkanizsai díjszabás így kiegyenlítődik az ópávai díjszabással, merthogy ott ugyanez a cég végzi a szolgáltatást. Ljubomir Ilkić, a Bratner ügyvezetője elmondta, hogy már áprilisban kérték a díjnövelést, de akkor a választások miatt nem került napirendre. Szerinte a magyarkanizsai községben jóval nagyobbak a költségeik, mint Ópáván.

Az UKROK és a Válassz utat ellenzéki képviselői csoportok tagjai tiltakoztak a díjnövelés ellen, az UKROK még azt is javasolta, hogy válasszák külön a tételeket, és megszavazzák az őket érintő, a vállalkozók számára előirányzott drágítást, de ne növeljék a lakosság megterhelését. A Válassz utat képviselői pedig tiltakozásul kivonultak a teremből. Szavazattöbbséggel mégis megszületett a döntés. Ezentúl a szemétkihordás havi díja személyenként 121,34 dinár lesz forgalmi adó nélkül (az eddigi 99,96 dinár helyett), a szociális védelemben részesülők számára 91,75 dinár. A jogi személyek a 120 literes kanna után 464 dinárt fizetnek, a 240 literes után 928 dinárt, az 1100 literes konténer után 4360 dinárt.

A Komunalac közvállalat szolgáltatásaiért ugyancsak többet kell fizetni, szolgáltatástól függően 16–20 százalékkal. 16 százalékkal drágább a kéményseprés, ugyanennyivel nőtt a piaci szolgáltatások (árusítás, vásári helypénz, szórakoztatást szolgáló helyek, pl . cirkuszi sátor, céllövölde stb. elhelyezése) utáni térítmény. A temetkezési szolgáltatások ellenben 20 százalékkal kerülnek többe, valamint a gépi szolgáltatások is.

Növekedtek a Településrendezési Közvállalat díjai is, az engedély nélkül emelt építmények fennmaradási engedélyeztetése például 20 százalékkal drágult. Az üzleti épületek és helyiségek, valamint a garázsok minimális havi bérleti díja 12 százalékkal nőtt.

A hátrányos helyzetűeket és a 65 évesnél idősebbeket az is sújtja, hogy ezentúl nem mentesülnek az építési terület használata utáni térítmény fizetésétől – a hatályos törvény ugyanis nem jogosítja fel az önkormányzatokat arra, hogy ilyen mentesítést írjanak elő.