2024. április 19., péntek
A VMSZ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJA ADÁN

Elfogadhatatlan a községi adóemelés

Az adai képviselő-testületben ellenzékben lévő Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője, Világos Tibor és Sutka Antal képviselő pénteki sajtótájékoztatójukon ismertették a párt álláspontját a községi adóemeléssel, a 2013-as költségvetéssel és a szennyvízcsatorna-építéssel kapcsolatosan. Továbbá a frakcióvezető felrótta a hatalmon lévő demokrata párti többségnek, hogy rendszeresen elutasítják a VMSZ beadványait és módosítási javaslatait, bár a párt képviselői igyekeznek konstruktívan részt venni a képviselő-testület munkájában.

Állítása szerint részben ezért is távoztak a legutóbbi ülésről három és fél óra elteltével a VMSZ képviselői. Másrészt azért, mert Világos Tibor szerint az ügyrendhez tartották magukat, amely szerint az ülések három órán át tarthatnak. Az ellenzéki képviselők egy részének csendes távozása azonban nem befolyásolta a képviselő-testület határozatképességét, illetve az ülés folytatását, ami mellett a demokraták kiálltak.

Világos Tibor elfogadhatatlannak tartotta, hogy a demokrata többség a legutóbbi képviselő-testületi ülésen elutasította VMSZ azon beadványát is, amely a hatályos köztársasági törvény rendelkezései alapján kezdeményezte egy, az adótartozások szüneteltetését lehetővé tevő községi határozat elfogadását. Mint mondta, a demokrata párti képviselők ezt elutasították, bár a testületnek kötelezően meg kell hozni a határozatot, a késlekedésnek viszont a polgárok látják kárát. A frakcióvezető szerint a határozat lehetővé tette volna, hogy az adótartozással rendelkező magánszemélyek és vállalkozók tartozásait átütemezzék, illetve egyes egyesetekben elengedjék.

A VMSZ-ben elfogadhatatlannak tartják a községi adók emelését is: – A nehéz gazdasági és szociális helyzet miatt elfogadhatatlan a környezetvédelmi térítményt 100 százalékos megemelése az év elejétől a háztartások és a vállalkozók számára. A VMSZ azt ajánlotta, hogy maradjon a régi díjszabás, de az erre vonatkozó módosítási javaslatunkat elutasították. Akárcsak a telekhasználati térítmény esetében, amelynél 150–330 százalékkal emelték meg a díjakat. Bilicki Zoltán polgármester az adóemelést azzal indokolta, hogy ezt az összeget a szennyvízcsatorna-hálózat építésére fogják fordítani. Ez szerencsétlen döntés, s remélem, hogy ezt idővel belátja a hatalmi többség, és módosítani fogják – közölte Világos Tibor.

A 2013. évi költségvetés kapcsán a VMSZ frakcióvezetője elmondta: meglepődtek, amikor kiderült, hogy az idei büdzsé tervezett összege körülbelül 480 millió dinár, míg 2012-ben ez 602 millió dinár volt. Világos Tibor közölte: örültek, hogy az idén több pénz jut az oktatási intézményeknek, azt viszont aggasztónak tartja, hogy kevesebb pénzt kap községi büdzséből a Szarvas Gábor Könyvtár, az Egészségház, az Adica közvállalat, a népkonyha, valamint kevesebb összeget fordítanak a közbiztonságra és a katasztrófahelyzetek elhárítására. A VMSZ három módosítási javaslatában ezek visszaállítását kérte, de ezt a hatalmi többség elvetette.

Sutka Antal képviselő a sajtótájékoztatón az ellenzéki pártok részéről elítélte a szennyvízcsatorna-hálózat építéséről szóló határozatot, amely szerinte elhamarkodott, és csak a polgárok pénzének begyűjtésére szolgál. A képviselő szerint az új szennyvízcsatorna-szakaszok helyett a meglévőt kellene rákötni a moholi szennyvíztisztítóra, amely modern és működőképes létesítmény, bár jelenleg kapacitásának csak egyötödét használják ki. Sutka Antal elképzelése szerint a szennyvíztisztító kihasználtsága érdekében a meglévő csatornahálózatot mielőbb össze kellene kötni a létesítménnyel, akárcsak a Budzsák-patakot, amelynek vizét így megtisztíthatnák.