2024. április 25., csütörtök
DAKAR-RALI 2013

Mit szabad El Matadornak?

Sainznak jóváírtak több mint 20 percet, de egy Mini-óvás miatt lehet, hogy visszacsinálnak mindent – Ma volt a legnehezebb perui szakasz

A vasárnapi 2. szakasz egyik fő témája az volt, hogy a korábbi Dakar-győztes spanyol Carlos Sainz nem talált egy érintési pontot, s emiatt nagy patáliát csapott a táborban, mert szerinte egyik GPS-e sem működött. Nos, El Matador renoméja akkora, hogy egy vizsgálat után a szervezők igazat adtak neki, jóváírták az elvesztegetett több mint 20 percet, s ezzel az egykori ralivilágbajnoké lett a szakaszgyőzelem, és rögvest az első hely is összetettben. Ezzel azonban még nem volt vége az ügynek, mert a Mini ekkor ellenóvott, s hétfőn este még nem lehetett tudni, mi lesz vége a dolognak.

Al-Attijah buggyja eddig kiválóan helytállt (Beta/AP)

Al-Attijah buggyja eddig kiválóan helytállt (Beta/AP)

Az viszont igaz, hogy ismét egy buggy száguldott a leggyorsabban, ezúttal a szintén Dakar-győztes és a londoni olimpián sportlövészetben bronzérmes katari Nasszer al-Attijah, aki egy táborinterjú során elmondta, nagy reményeket fűz a jövőben ehhez a buggyhoz, mert ugyan ez csak kétkerék-meghajtású, de sokkal jobban megfelel a vezetési stílusának, s jövőre akár már öt kocsival is indulhat a csapata. Az arab versenyző elégedettsége érthető, hiszen háromból három szakaszgyőzelem az övéké, ám ezért mégsem búsul a címvédő francia Stéphane Peterhansel, mert szép csendben átvette a vezetést Sainztól, akinek hétfőn elektronikai hibái akadtak, és ezért több mint 20 perccel lemaradt, s amiért Al-Attijah is elveszített vagy két percet, mert megálltak a spanyolnál, s csak akkor folytatták, amikor kiderült, ők nem tudnak segíteni rajtuk. A szakasz nehézségét mutatja, hogy éjfél előtt csak Szalay Balázs ért be a magyarok közül, az Opel Mokka pedig egy helyet javítva jelenleg a 29. A történethez hozzátartozik az, hogy a tapasztalt magyar csapat ismét elásta magát a puha homokban, s utána igencsak loholniuk kellett a mellettük elhaladt karaván után.

A motorosoknál Saghmeister Gábor ígéretéhez híven óvatosan, de biztosan halad, így most például a 85. helyen ért célba, majd egy óra lemaradással. Gábor elmondása szerint fokozatosan akar belelendülni, mert a java még hátravan. Saghmeister csapattársa, a szlovén Miran Stanovnik a kiváló 27. helyen ért be 20 perces lemaradással, összetettben pedig a 36. helyen áll. A kétkerekűeknél a Honda egyik csapatában érdekesmód KTM-en repesztő chilei, Francisco „Chaleco” López Contardo (az idézőjelbe tett beceneve szamarat, öszvért jelent) második szakaszgyőzelmét ünnepelhette, összetettben pedig máris a címvédő francia Cyril Despres vezet López és a mindig figyelemre méltó teljesítményt nyújtó norvég, Pal Anders Ullevalseter előtt, aki a táborban nem, de a pályán annál nagyobb port kavar.

Ezt a látványos esést az olasz Botturi hajtotta végre Husqvarnáján (Beta/AP)

Ezt a látványos esést az olasz Botturi hajtotta végre Husqvarnáján (Beta/AP)

3. szakasz, Pisco–Nazca (össztáv: 343 km, ebből szelektív szakasz: 243 km), eredmények, motorosok: 1. López (chilei, KTM) 2:37:54 óra, 2. Goncalves (portugál, Husqvarna) 1:08, 3. Despres (francia, KTM) 4:08... 85. Saghmeister (szerbiai, KTM) 58:27 perc hátrány stb. Autósok: 1. Al-Attijah (katari, Buggy) 2:30:14 óra, 2. Gordon, (amerikai, Hummer) 1:18, 3. Peterhansel (francia, Mini) 3:52 perc, ...32. Szalay (magyar, Opel Mokka) 1:04:01 óra hátrány stb. Kamionosok: 1. De Rooy (holland, Iveco) 2:55:58 óra, 2. Nikolaev (orosz, Kamaz) 1:24, 3. Biasion (olasz, Iveco) 2:31 perc hátrány stb. Quadosok: Patronelli (argentín, Yamaha) 3:04:55 óra, 2. Husszeini (egyesült arab emírségekbeli, Honda) 3:22, 3. Sonik (lengyel, Yamaha) 15:44 perc lemaradás stb.

Az összetett állás, motorosok: 1. Despres 6:15:03 óra, 2. López 2:51, 3. Ullevalseter (norvég, KTM) 4:59 perc... 82. Saghmeister 1:44:57 óra lemaradás stb. Autósok: 1. Peterhansel 5:34:26 óra, 2. Al-Attijah 6:33, 3. Alvarez (argentin, Toyota) 18:11 perc... 29. Szalay 1:49:37 óra hátrány stb. Kamionosok: 1. De Rooy 6:23:15 óra, 2. Loprais (cseh, Tatra) 6:59, 3. Biasion 13:26 perc hátrány stb. Quadosok: 1. Patronelli 6:55:40 óra, 2. Husszeini 4:18, 3. Casale (chilei, Yamaha) 29:38 perc lemaradás stb.

Kedden a Dakar rajtja óta rettegett Nazca–Arequipa szakaszt hajtották a versenyzők, amelynek össztávja 718 km, ebből 289 km a szelektív szakasz. A táborban már legendákat meséltek erről a Peruban (de lehet, hogy az egész versenyen) legnehezebb terepről, amely magas dűnékből áll, a homok igen puha, de megjelenik majd a köves, sziklás terep is, amelyen extraóvatosaknak kell lenniük a versenyzőknek. Ez az a szakasz, amely elválasztotta a fiúkat a férfiaktól! A szakaszon három újratöltő állomás volt, az első a mért szakasz 173. kilométerén. Az autósok és a motorosok útvonala valamelyest eltért.