2024. március 28., csütörtök

Leárazások bódításában

Szinte még ki sem pihente a szilveszteri mulatozás fáradalmait a magyar lakosság, máris szembe kellett néznie egy olyan jelenséggel, amelynek kevesen tudnak (és akarnak) ellenállni: az év eleji, mindent felölelő leárazásokkal. A népszerű ruhaboltok, a cipőüzletek, a hipermarketek, a drogériák mind-mint kihagyhatatlan kínálattal csábítják a járókelőt.

Az illatszerboltok a karácsonyi díszcsomagolású árutól igyekeznek megszabadulni (nem ritkán akár 50 százalékos kedvezménnyel is), a hipermarketek a szaloncukortól, karácsonyi mintás asztalterítőtől és a piros-zöld-arany színekben játszó, fröccsöntött akármik tömkelegétől, a ruhaneműt, lábbelit forgalmazók pedig, bármennyire is furcsa, már a nyárra készülnek. Az üzletek forgalma elképesztő a magyar fővárosban. A hipermarketekben éppen úgy mozdulni sem lehet, akár az ünnepeket megelőző napokban, s nagyjából a vásárolni kívánt áru is hasonló: karácsonyi díszcsomagolásban pompázó csokoládék, szaloncukrok, virsli, csak éppen féláron és jóval nagyobb tételben, mint két-három hete. Elvégre a minőségi, márkás csokiról – házi használatra legalábbis – simán lefejthető az angyalkaarcot mintázó papír, meg sem romlik egy-két hét, hónap alatt, az ára pedig egyenesen elbűvölő, különösen azért, mert mindenki pontosan emlékszik, mit nem engedhetett meg magának alig néhány nappal korábban…

A ruhaneműt forgalmazó áruházláncok kínálata még a hipermarketekénél is csábítóbb: nem ritka az olyan üzlet, ahol a decemberi árhoz képest 50–70 százalékkal olcsóbban lehet hozzájutni jó minőségű télikabáthoz, pulóverhez, nadrághoz. Hasonló a helyzet a cipőboltokban is. Olyannyira, hogy vannak, akik kifejezetten erre az időszakra, január első felére tervezik a meleg ruhanemű, lábbeli megvásárlását: elvégre a télnek még koránt sincs vége, meg hát hideg jövőre is lesz. Ahogyan árleszállítás is… Aki azonban kivárásra játszik, lehet, hogy hoppon marad: a hónap második felében, de legkésőbb februárban már egyáltalán nem okoznak meglepetést az üzletekben a könnyű topok, bikinik, szikrázó színekben pompázó nyári holmik... teljes, minden bizonnyal szédítően magas áron.