2024. április 25., csütörtök

Családtámogatás

A napokban életbe lépett a tartományi kormánynak a népszaporulat serkentésére vonatkozó határozata, melynek értelmében ezentúl a háromgyermekes családok anyagi támogatásban részesülnek. Január 1-jétől ugyanis azok a kismamák, akik harmadik gyermeküknek adtak életet, az elkövetkező két évben havonta 12 000 dinárt kapnak.

Amint dr. Vesna Kopitović professzor tartományi egészségügyi, szociálpolitikai és demográfiai titkár kijelentette: remélik, hogy a fenti intézkedés hozzájárul a háromgyermekes családok anyagi helyzetének javításához, valamint a népszaporulat növekedéséhez. Figyelemmel kísérik majd a natalitás alakulását, és ha pozitív tendenciát mutat, újabb juttatásokat vezetnek be. A költségvetés módosítása, valamint a szerbiai alkotmánybíróság illetékeseivel való egyeztetés után a Tartományi Végrehajtó Tanács egyéb támogatások bevezetését is kilátásba helyezi.

A szerbiai alkotmánybíróság tavaly júliusi döntése értelmében a szociális védelemből eredő jogokat törvénnyel lehet szabályozni, e jogszabály meghozatala pedig kizárólag a szerbiai képviselőház hatáskörébe tartozik. Ennek értelmében Vajdaság nem hozhat olyan kiegészítő jogszabályokat, amelyek csupán a tartomány területére vonatkoznak. Emiatt – tiszteletben tartva az alkotmánybíróság döntését – a tartományi kormány kénytelen volt leállítani a pénzsegély kifizetését, az újszülöttek pénzbeli támogatását, a harmadik és negyedik gyermek után a napközis ellátás költségei egy részének fedezését.

A Tartományi Képviselőház, a kormány, valamint az egészségügyi titkárság 2006-ban határozatot hozott Vajdaságban a népszaporulat serkentésére, ezzel összhangban kérelemmel fordult az alkotmánybírósághoz, hogy tegye lehetővé a pénzbeli támogatás további kifizetését. Ha kedvező választ kapnak, folytatódik az egyéb támogatások kifizetése, ha erre mégsem kerül sor, a tartományi kormány és a titkárság egyéb megoldáshoz folyamodik. Vajdaság célja a második és a harmadik gyermek vállalásának serkentése. Eddig a tartományi egészségügyi, szociálpolitikai és demográfiai titkárság 550 millió dinárt különített el erre a célra. Az ikrek például 400 000 dinárt kaptak, a hármasikreket pedig 600 000 dinárral támogatták, és ezzel Vajdaság azon régiók közé tartozik, ahol az elsők között vezették be az efféle juttatást.