2024. április 16., kedd

Tető alatt korcsolyázhatunk

Ebben az évben befedik a korcsolyapályát – Még nem tudni, mennyibe kerül pontosan a beruházás

Bár már évekkel ezelőtt felmerült egy fedett városi jégpálya felépítésének ötlete, amely a sétaerdei uszoda mellett kapott volna helyet, erre anyagi okok miatt a mai napig nem került sor, éppen ezért a Spartak Jégkorongklub és az önkormányzat kezdeményezésére az idén a meglévő korcsolyapályát tervezik lefedni.

Egy új fedett korcsolyapálya pillanatnyilag meghaladja a város anyagi erejét, ezért mindaddig, amíg erre nem tudnak annyi pénzt szerezni, hogy a projektumot teljes egészében befejezzék, a jelenleg is működő korcsolyapálya fogja továbbra is kielégíteni az igényeket.

Romić Andrija, a Stadion Közvállalat igazgatóhelyettese lapunknak elmondta, éppen az anyagi okok miatt összpontosítanak inkább a meglévő korcsolyapályára, melynek befedése mindössze pár millió dinárba kerülne. Azt viszont nem tudta pontosan megmondani, hogy mekkora beruházásról van szó.

Bár ez is pénzbe kerül, de ez egy mozgatható, szét- és újra összeszerelhető szerkezet lesz, így ha most lefedjük a korcsolyapályát, és időközben a helyzet megváltozik, vagyis épül egy fedett jégpálya, akkor ezt a szerkezetet máshol is tudjuk használni. Ez egy könnyű konstrukció lesz, feltehetőleg alumíniumvázzal és panellemezekkel. A lefedéssel mindenképpen meghosszabbíthatjuk a korcsolyaszezont legalább egy hónappal, ami nemcsak plusz bevételt jelent, hanem a hokisoknak, gyorskorcsolyázóknak és a műkorcsolyázóknak, vagyis a sportolóknak is sokat segít, és természetesen a polgárok is hosszabb ideig élvezhetik a korcsolyázást. Másrészt így végre meg tudjuk védeni a pálya jegét az esőtől és a hótól. Az eső miatt a jég felszíne is megolvad és elvékonyodik, és amikor letisztítjuk róla a vizet, a jég már nem elég vastag és kemény, így idő kell hozzá, hogy újra használható legyen. A jég képzésével, hűtésével pedig növekszik az áramfogyasztás is. A hó ilyen szempontból nem okoz problémát, viszont azt is le kell takarítani a pályáról, és a munkagépek mozgósítása is pénzbe kerül. A tervek szerint a következő korcsolyaszezont már fedett pályával kezdjük, vagyis még az idén elkészül a korcsolyapálya lefedése – mondta az igazgatóhelyettes, hozzátéve, a lefedés mellett a világítást is meg kell majd oldani, ugyanis jelenleg tizenhat reflektorral világítják meg a korcsolyapályát, melyek egyenként 2000 kilowattórát fogyasztanak, emellett túl magasan vannak, és nagyon melegítenek. Egy fedett objektum esetében azonban másmilyen világításra van szükség, és az energiatakarékosság is fontos szempont lesz.

A Stadion Közvállalat az idén szeretné lefedni a Május elseje utcában lévő futballpályát is, hiszen nagy igény lenne rá, hogy a focipályát a téli hónapok alatt is használni tudják. Ezt a vállalat saját pénzéből tervezi megcsinálni.

A korcsolyapálya hétköznap 10 és 12, valamint 18 és 20 óra között várja a polgárokat, szombaton és vasárnap pedig 10 és 12, 15 és 17, 18 és 20 óra között áll nyitva a korcsolyázók előtt. Szombatonként 21 óra és éjfél között jégdiszkó működik, mely egyre népszerűbb. A korcsolyapályára a belépő 110 dinár, a korcsolyabérlés 200 dinár, a korcsolya élesítése pedig 100 dinárba kerül.