2024. április 25., csütörtök

Drang nach Osten – adó(dó)mód

A világhírű francia színész, Gérard Depardieu vasárnap személyesen Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnöktől vehette át az orosz útlevelet a fekete-tengeri orosz üdülővárosban, Szocsiban. A francia színész, aki csütörtökön kapta meg az orosz állampolgárságot, magánemberként érkezett az üdülőhelyre, a 2014-es téli olimpia színhelyére. Másnap első útja nyelvrokonainkhoz, a Mordvin Köztársaság székvárosába, Szaranszkba vezetett.

Gerard Depardieu az úgynevezett szuperadó miatt választotta új hazájának Oroszországot. Françoise Hollande szocialista kormánya szeptemberben 75 százalékos jövedelemadót vezetett be azokra, akik évente egymillió euró fölött keresnek. Jelenleg az alkotmánybíróság határozata miatt, úgy tűnik, a szuperadóból nem lesz semmi, a heves támadásoknak kitett Depardieut azonban – aki az adóelkerülés végett előzőleg Belgiumban vett magának lakást – ez sem tántorította el elhatározásától, hogy új hazát keressen magának. Meg is találta Keleten. A jelek szerint a híres orosz nagylelkűség és vendégszeretet összetalálkozott a francia racionalizmussal. Na és a politikai érdek az anyagival.

A „nagy demokrácia” csütörtökön tehát új, világhírű állampolgárral bővült. Gerard Depardieu nevezte így nemrégiben Oroszországot. Azzal, hogy az ország nagy bizonyára mindenki egyetért. De hogy demokrácia lenne?