2024. április 19., péntek

A párt árnyékában

Bekövetkezik-e valaha, hogy pártlisták helyett egyéni jelöltekre szavazunk?

Ismét aktuálissá vált a választási törvény módosításának a kérdése, mellyel a polgárok saját képviselőikre, és nem politikai pártokra szavaznának a leendő választásokon. A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központnál (CeSID) arról számoltak be, hogy a témát már mindegyik párt képviselőcsoportjával megvitatták, s most a konkrét lépések meghatározásán van a sor. A központnál hangsúlyozzák, hogy a választási törvény változtatásával a parlamentbe került képviselő minden egyes felszólalás vagy szavazás során a polgároktól kapott bizalmat szem előtt tartva és annak eleget téve cselekedne, s erre az újításra már régóta vár Szerbia.

– Most, vagyis minél előbb meg kell tennünk ezt a lépést. Mi már tettünk néhány javaslatot. A képviselőkkel kellene egyeztetnünk, hazánkban azonban ez nem így működik, a politikai pártok azok, amelyekkel muszáj értekeznünk ebben az ügyben is. Állandó párbeszéd folyik közöttünk, s elvben megszületett az egyetértés, hogy el kell indítani a választási törvény módosítási folyamatát – nyilatkozta Marko Blagojević, a CeSID programigazgatója.

Az eddigi nyilatkozatok alapján azt lehet mondani, hogy a hatalmi és ellenzéki pártok is támogatnának egy ilyen kezdeményezést.

– Részletesebben akkor tudnám kommentálni mindezt, ha már láttam magát a törvénytervezetet. Biztosan részletesen át fogjuk azt tanulmányozni, s lehet, hogy a parlament elé kerül. Mindenesetre óvatosnak kell lennünk. Igaz, hogy a jelenlegi rendszer, melyben politikai pártokra kell szavaznunk, rendelkezik bizonyos hiányosságokkal. Ha viszont személyekre voksolunk, felmerül a finanszírozás kérdése. Más országokban, ahol ezt a választási rendszert működtetik, az a tapasztalat, hogy mindig a leggazdagabb győz – fogalmazott Vladimir Cvijan, a Szerb Haladó Párt képviselője.

A demokraták szerint fontos, hogy senki se bújhasson el a párt mögé.

– Mindenkinek ellenőrizhetőnek, elérhetőnek kell lennie a polgárok által, senki sem rejtőzhet el pártja neve mögé. Ez viszont magától értetődővé teszi annak a választási rendszernek a módosítását, melyben jelenleg Szerbia egyetlen választási egységet képez. Lehet, hogy ennek az új rendszernek vegyesnek kellene lennie, azaz a többségi és részarányos rendszer kombinációjaként kellene léteznie. Az biztos, hogy a jelenlegi helyzeten változtatni kell – közölte Nada Kolundžija, a Demokrata Párt képviselője.

Egy személyre szabott részarányos rendszer bevezetése is pozitív lépésként lenne értékelhető – mondta el a téma kapcsán Branko Ružić, a Szerbiai Szocialista Párt köztársasági parlamenti frakcióvezetője. Egy ilyen rendszerben a politikai pártoknak, vagyis a listaállítóknak szavatolnák, hogy a jelöltek 20–30 százalékát továbbra is a párt határozná meg, így ezek a személyek is bejuthatnának a parlamentbe.

Az új választási törvény tervezetét még 2007-ben elkészítette a közigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium, melynek élén akkor a demokrata párti Milan Marković állt. Sikertelennek bizonyultak azonban azok a kísérletek, melyek a tervezet alapján módosítani kívánták az érvényben lévő törvényt.