2024. április 25., csütörtök

Ki tudja, mi lesz Belgráddal?

Dragan Đilas: Senki sem járt még jól azzal, ha önkényesen megváltoztatta a belgrádiak akaratát

Nem számítana politikailag bölcs döntésnek, ha valaki megpróbálná módosítani a főváros polgárainak választási akaratát – nyilatkozta a B92-nek pénteken Dragan Đilas, Belgrád polgármestere, a Demokrata Párt elnöke. Arra a kérdésre, hogy tudja-e, mi fog történni a belgrádi hatalmi többséggel, a polgármester nemmel válaszolt.

– Nem polgármesterként születtem. A város vezetéséről azonban megegyeztünk a koalíciós partnereinkkel. A polgárok május hatodikán értékelték is a munkánkat. A belgrádiakkal való kapcsolatát teszi kockára mindenki, aki akaratuk megváltoztatására törekszik. Korábban sem tudtak semmit sem elérni a politikában azok, akik ez az akarat ellen tettek, s ez most is így lesz – fogalmazott Đilas.

A DP vezetője szerint Belgrádot nem lehet úgy vezetni, hogy mindennap másmilyen nyilatkozatot ad valaki, s a polgárok végül azt sem tudják, mikor miről beszélt az illető.

– Konkrétumokkal kell foglalkoznunk, meghozni egy döntést, végrehajtani azt, s ha jó döntésnek bizonyul, a belgrádiak biztosan észre fogják azt venni, ugyanúgy, ahogyan észreveszik azt is, ha nem jó a döntés – értékelte Đilas.

A főváros költségvetésének lefaragása ellenére a polgármester az infrastrukturális projektumok és a szociális program folytatását helyezte kilátásba 2013-ban. Az infrastrukturális fejlődés, mint mondta, nem fog megállni, be fogják fejezni az Újbelgrádot Čukaricával összekötő új híd bekötőútját, ahogyan már másutt is befejezték a hasonló közlekedési csomópontok létesítését. Ezenkívül, tette hozzá, folynak a munkálatok a Zimony és Borča közötti híd kiépítésén is, továbbá három új óvoda van épülőfélben, miközben 37 óvodát már átadott a város az elmúlt időszakban. Azt mondta, hogy Belgrád bevételei növelhetők a város tulajdonában lévő ingatlanoknak, üzlethelyiségeknek köszönhetően. Kilátásba helyezte az ingatlanvagyon egy részének eladását, mert, mint mondta, egyetlen okát sem látja annak, hogy a város által nem használt dedinjei és senjaki létesítmények továbbra is annak tulajdonában maradjanak. Önkormányzati tulajdont képező lakások eladását is tervezik.

Véleménye szerint most a leginkább azon kell gondolkodni, mit tegyen a város az olyan intézményekkel, mint amilyen például a belgrádi gyógyszergyárakat irányító intézet – jelenleg ugyan jól üzletel, de biztosan megsínyli majd azt a minisztériumi rendeletet, amelyik engedélyezi, hogy a vényre kapott gyógyszereket a magángyógyszertárakban is ki lehessen váltani.

Đilas bejelentette, hogy a Belgrádi Mezőgazdasági Kombinát (PKB) tulajdonában álló telkek, üzlethelyiségek egy részének eladásából is hasznot húzhat a főváros. A polgármester elképzelése szerint nem kiadnák, hanem eladnák az üzlethelyiségeket, s a vevők a bankoknál igényelhetnének hitelt a vétel érdekében, a részleteket így nem a városnak, hanem a pénzintézeteknek fizetnék a jövőben.