2024. március 29., péntek
ZOMBORBAN

Iskolát választhatnak a szülők

Csak a Testvériség-Egység Iskolában tanulhatnak magyarul a gyerekek

A város területén összesen hat általános iskola és egy kisegítő iskola működik. Ezek területi illetőségét a városi képviselő-testület határozta meg, és a társadalmi tevékenységek ügyosztályán lakhely szerint tervezik meg az első osztályba indulók beiratkozását. Az ügyosztály viszont lehetővé teszi a szabad iskolaválasztást, vagyis a szülők abba az oktatási intézménybe írathatják iskolaköteles gyereküket, amelybe akarják. Ezt azonban kérvényezni kell a kiválasztott iskolában. A kérvényezéshez szükséges űrlapot az iskolában kell kérni, és legkésőbb február elsejéig leadni. A szabad iskolaválasztás lehetősége azok számára kiemelten fontos, akik magyar tannyelvű tagozatra adják gyermeküket, rájuk egyébként se érvényes a területi besorolás, hiszen Zomborban mindössze egy általános iskolában van magyar nyelvű oktatás. A magyar óvodások létszámából ítélve a következő tanévben lesz legfoghíjasabb az első osztály a városban, biztató viszont, hogy a rá következő esztendőkben növekedésre lehet számítani.

Az illetékes ügyosztály február elsejét követően készíti el a 2013/2014-es tanév elsőseinek beiratkozási beosztását, és erről a médiában, illetve az iskolákban és óvodákban tájékoztatja a tanköteles gyerekek szüleit.

A következő tanévben a 6,5–7,5 éves, vagyis a 2006. március elseje és 2007. március elseje között született gyerekek válnak tankötelessé.