2024. április 18., csütörtök
BÉGASZENTGYÖRGY

Sorsforduló előtt az Agroživ

Az eredményes munka ellenére kérdésessé vált a bégaszentgyörgyi (Žitište) Agroživ baromfi-feldolgozó vállalat fennmaradása, miután eladásra került a csődeljárás alatt álló társaság vagyonának egy része. Veszélybe került a termelési rendszer fenntartása, és munka nélkül maradhat több mint 1300 dolgozó. A probléma nem a gazdálkodásukban van, hanem jogi természetű. Ha a következő néhány hét alatt nem találják meg a társaság átszervezésének a módját, akkor a csődeljárási igazgató bejelentheti az egész vagyon eladását, ami a társaság végét jelenti.

Az Agroživben előállt helyzettel foglalkozó munkacsoport pénteki bégaszentgyörgyi ülésén jelen volt Miroslav Vasin tartományi gazdasági titkár is, aki kihangsúlyozta, hogy a társaságnak van létjogosultsága, és van kilátás arra, hogy kilábaljon a csődeljárásból. Megismételte a tartományi kormány álláspontját, amely ellenzi az Agroživ vagyonának a szétdarabolását.

– Úgy gondolom, hogy nem kell mindenáron vevőt keresni. Az állam kezében maradhat az Agroživ irányítása, míg nem találjuk meg a kiutat, és nem találunk olyan stratégiai partnert, akiben megbízunk, és aki majd nem hozza újra kilátástalan helyzetbe a társaságot. Biztató visszajelzéseket kaptunk a köztársasági kormánytól, amely készségét fejezte ki, hogy tárgyaljon az Agroživ státuszáról – mondta Miroslav Vasin, aki reményének adott hangot, hogy hamarosan összeül a köztársasági és a tartományi kormány, valamint a helyi önkormányzat, hogy konkrét megoldást találjanak.

Predrag Amižić, az Agroživ vezérigazgatója elmondta, hogy az Agroživ az elmúlt két év alatt megkétszerezte a bevételét, amivel igazolta létjogosultságát. Sem az önkormányzat, sem pedig a község politikai pártjai, sem a szakszervezetek számára nem politikai kérdés a baromfi-feldolgozó társaság helyzete, hiszen mindenki látja annak létjogosultságát.

Az Agroživ a jelenlegi felállításban 2010 decembere óta működik, miután a csődeljárás alatt álló társaság többségi tulajdonát megvette a Srbijagas. A gondok tavaly tavasszal kezdődtek, amikor a csődeljárásban eladták a társaság szerbittabéi, tamásfalvai és Banatsko Karađorđevo-i baromfitelepeit, amivel nyersanyagellátók nélkül maradt a vágóhídjuk.