2024. április 18., csütörtök

Temerini Vince-napi borfesztivál

Bírálat január 12-én, kóstoló 19-én

Január 9-én a borminták átvételével kezdődik az idei, a XVI. nemzetközi Vince-napi borfesztivál Temerinben és a szombati értékeléssel folytatódik, majd január 19-én, szombaton a nyilvános kóstoló megtartásával és az eredményhirdetéssel zárul.

A Kertbarátkör, a Vince-napi borverseny szervezője, most is vár a környező országokból borászokat és versenyzőket. Snejder Sándor, az egyesület szóvivője közölte, hogy a minták és a bírálók száma tekintetében a temerini borfesztivál a Kárpát-medence egyik legtömegesebb borászati rendezvénye. A fesztivál programja magába foglalja a minták átvételét, a bírálatot és az eredményhirdetéssel, díjkiosztással egybekötött nyilvános kóstolót, valamint a hazai és külföldi egyesületek találkozóját, és az alkalmi művelődési műsort. A szervezéssel megbízott csoport már hetekkel korábban megkezdte a munkát.

Borkóstoló a temerini sportcsarnokban (Góbor Béla fotója)

A borminták átvétele január 9-én reggel 8 órakor kezdődik és 18 óráig tart az Ifjúsági Otthonban. Ugyanebben az időben csütörtökön is folytatódik a versenyborok mintáinak átvétele a hazai termelőktől. Pénteken a külföldi borászok mintáit veszik át. Ezen a napon érkeznek ugyanis a külföldi (jórészt magyarországi) borbírák, akik többnyire összegyűjtik a mintákat saját hegyközségeikben, elhozzák és átadják az átvevő bizottságnak. Mintegy 70-80 meghívott borszakértő részvételére számítanak. Az értékelés január 12-én 11 órakor kezdődik az eddig alkalmazott pontrendszer szerint. A versenyborok kóstolóját (töpörtyűs pogácsával), a szakmai értékelést és az eredményhirdetést január 19-én a sportcsarnokban tartják.

Borászokat várnak Szlovéniából, Horvátországból, Magyarországról, Romániából és Moldáviából. Az évtől függően 600 és 750 között szokott lenni a borminták száma. A tavalyi év jó volt, ezért most is sok mintára számítanak.

A borversenyre való nevezési díj 500 dinár minden átadott minta után. Minden benevezőnek 3-3, egyenként egy literes üvegben, vagy 4, egyenként 0,75 literes üvegben kell leadnia a mintát, amellyel versenybe száll. Minden üvegen kötelezően fel kell tüntetni a borász nevét, lakhelyét, a bor fajtáját és évjáratát. Érdeklődni a 069/150-0-104 és 063/826-0675 mobiltelefonon, vagy a Kertbarátkör honlapján: www.kertbaratkor.org.rs lehet, ahol a verseny eredményét is közzéteszik.