2024. április 23., kedd

Szükség szerint kátyúznak

Az elmúlt egy évben negyvenmillió dinárt költöttek az utak felújítására

A szabadkai Városépítési Igazgatóság éves tervében az útburkolat karbantartása is szerepel, azonban ha például az időjárás miatt az aszfalton kátyúk keletkeznek, szükség szerint ideiglenesen betömik a lyukakat a következő építési idényig, amikor is sor kerül az útburkolat felújítására.

Blau Péter, a Városépítési Igazgatóság műszaki igazgatója lapunknak elmondta, a kátyúk keletkezésének oka elsősorban az időjárás, az elöregedett útburkolat és a nagy járműforgalom.

 Képünk a Bajai úton készült (Molnár Edvárd fotója)

– Kátyúzás szempontjából az autóbuszvonalak és a város központja élvez előnyt, illetve felügyelői határozat alapján intézkedünk. A kollégák járják az utcákat, és ha nagyobb kátyúk megjelenését észlelik, értesítenek róla, és betömjük a lyukakat. A kátyúzásra szánt összeg elég korlátozott, a múlt évben erre a célra mintegy 3,4 millió dinár állt rendelkezésünkre. Ebből a pénzből eddig több mint kétezer négyzetméternyi kátyút foltoztunk be, és még 300–400 négyzetméter kátyút tudunk betömni, de amennyiben szükséges, a következő évi, vagyis a 2013-as költségvetésből tudunk erre pénzt biztosítani. A kátyúzás egyfajta tűzoltás, mely a biztonságos közlekedést szolgálja, maga az útburkolat javítása viszont az építési idény alatt történik – tudtuk meg a műszaki igazgatótól.

Blau kiemelte, 2012-ben mintegy negyvenmillió dinárt költöttek az utak feljavítására, habár még mindig sok olyan útszakasz van, melyeken hajszálrepedések találhatók, s ezek az első fagynál, hónál kinyílnak, s kátyú keletkezik. Az éves tervekben ezért elsősorban arra összpontosítanak, hogy azokat az útszakaszokat, ahol ilyen repedések vannak, marógéppel felmarják és felújítsák. Novemberben például a tervszerű karbantartási munkálatok keretében mintegy 2400 négyzetméter aszfaltot újítottak fel az Újzsednik–Nagyfény úton, valamint a Zentai úttól a Palicsi kerülőúton keresztül az autópályáig. Kátyúzásra pedig ott és akkor kerül sor, ahol ezek a vékony repedések megvannak még, és kinyílnak, azzal, hogy ezt minél hamarabb szanálni kell, hiszen a kátyúzás ideiglenes megoldás.

A kátyúzást egy csapat végzi, amelyik legutóbb a Bajai úton dolgozott, a munkát pedig az autóbuszvonalakon folytatják, illetve bejelentés alapján mennek ki a helyszínre, de mint Blau Péter hozzátette, pillanatnyilag nincsenek olyan kritikus pontok a városban, ahol elengedhetetlen lenne kátyúzni.

– Szabadka úthálózata igen nagy, és még mindig vannak utcák, melyek egyáltalán nincsenek leaszfaltozva. Rengeteg pénzbe kerül az építés és a karbantartás, a költségvetésből nem jut mindenre, így elsősorban azokra az útszakaszokra fordítunk figyelmet, amelyeken a legnagyobb a forgalom, vagyis ahol legtöbb jármű és polgár közlekedik. Most zárjuk a költségvetési évet, hamarosan megindulnak az új közbeszerzések, s egy bizonyos összeget a karbantartásra fordítunk, vagyis azokat az utakat, útszakaszokat, melyek a tél idején a leginkább megrongálódtak, elsőként újítjuk majd fel – mondta Blau Péter.