2024. április 26., péntek

„A negyeddöntő a cél, aztán amit Isten ad…”

Az újévi pihenő után a szerb és a magyar férfiválogatott is folytatja felkészülését a január 11-én Spanyolországban kezdődő világbajnokságra. Az olimpiai negyedik magyar csapat tegnap Brnóba utazott, ahol nemzetközi tornán vesz részt. Ma a lengyel, szombaton a házigazda cseh, vasárnap pedig – immár Hodonínban – a szlovák együttes lesz az ellenfél.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány együttese a jövő héten kedden és szerdán még együtt készül Vecsésen és Pestszentlőrincen, majd 10-én utazik Madridba.

A magyar válogatott bő kerete, kapusok: Liszkai Szilveszter (Bacau), Mikler Roland (Pick Szeged), Tatai Péter (Pick Szeged).

Jobbszélső: Harsányi Gergely (Tatabánya).

Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Milorad Krivokapić (Cimos Koper), Mocsai Tamás (Hannover Burgdorf), Nagy László (MKB Veszprém).

Irányítók: Császár Gábor (MKB Veszprém), Lékai Máté (Celje).

Beállók: Schuch Timuzsin (MKB Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged).

Balátlövők: Grebenár Gábor (Csurgó), Nagy Kornél (Dunkerque), Putics Barna (VfL Gummersbach). Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged).

A magyar válogatott felkészülési programja, ma, 18.30, Brno: Magyarország–Lengyelország. Szombat, 12.15, Brno: Csehország–Magyarország. Vasárnap, 13.15, Hodonín: Magyarország–Szlovákia.

A tavalyi januári Európa-bajnokságon a szerb válogatott a döntőig menetelt, s végül Dánia mögött ezüstérmes lett. Veselin Vuković szövetségi kapitány elkezdte a fiatalítást, aminek az lett az eredménye, hogy a spanyolországi világbajnokságra készülő keretben nem kapott helyet Dragan Marjanac, Strahinja Milić, Momir Rnić, Rastko Stojković, Bojan Beljanski, Dobrivoje Marković, Miloš Kostadinović, Luka Mitrović, Nikola Manojlović és Dalibor Čutura sem (Manojlović és Rnić sérülés, illetve betegség miatt nem tagja a keretnek).

– A tervem az volt, hogy a januári felkészülésre már csak azt a 18 játékost hívom meg, akikre számítok a világbajnokságon, ám Vučković és Dragaš sérülése, valamint még néhány apró gond miatt kénytelen voltam változtatni. Draško Nenadić csatlakozott a kerethez, s ő is ugyanolyan eséllyel pályázik a szűk keretbe való bekerülésre, mint a többiek – mondta Vuković, aki hozzátette, hogy a január 6-án sorra kerülő, Egyiptom elleni felkészülési mérkőzés után teszi közzé azoknak a játékosoknak a nevét, akik utazhatnak Spanyolországba. A szövetségi kapitány szerint a belgrádi ezüstérem nem szabad hogy teherként nehezedjen a játékosok vállára a spanyolországi tornán, s hogy ott lebegjen a fejük felett, hogy a vb-n is érmet kell nyerniük.

– Belgrádban néhány mérkőzésen volt lehetőségünk a számolgatásra, végül négy győzelemmel, két vereséggel és két döntetlennel döntősök lettünk. A világbajnokság lebonyolítási módszere olyan, hogy öt győzelemmel és egy vereséggel is megtörténhet, hogy a csapat a 9–16. helyen fejezi be a tornát. A cél, hogy a csoportban minél jobban szerepeljünk, s hogy utána bejussunk a legjobb nyolc közé.

A sorsoláson Szerbiát nem hagyta cserben a szerencse, hiszen a csoportban Szlovénia és Lengyelország ígérkezik a legnehezebb ellenfélnek, s valamivel könnyebbnek tűnik a helyzet Dél-Korea és Fehéroroszország ellen, míg Szaúd-Arábia legyőzése nem kellene hogy problémát jelentsen.

– Nem kaptunk nehéz ellenfeleket a csoportban, és nincs egy olyan csapat sem, amelyet nem győzhetnénk le. Fontos, hogy minden mérkőzésünkön a maximumot nyújtsuk, s akkor a nyolcaddöntőben könnyebb ellenfelet kapnánk, a negyeddöntőben meg amit Isten ad… Reális elvárásnak tűnik a legjobb nyolc közé kerülésünk, és minden eredmény, ami ennél jobb, az már sikernek számít – nyilatkozta Vuković az ópázovai edzőtáborban jelen levő újságíróknak.