2024. április 18., csütörtök

Nikolić csalódott az EULEX-ben

Az államfő Koszovóban karácsonyozna

Tomislav Nikolić államfő véleménye szerint az EULEX békemisszió alkalmatlan feladatára, ugyanis nem válaszoltak kérelmére, miszerint az ortodox karácsonykor Gračanica kolostorban részt kíván venni az ünnepi liturgián. Az államfő sajtószolgálata szerint az elnöki kabinet még 2012. december 28-án kérelmezte, hogy részt vehessen a karácsonyi liturgián Koszovóban.

– Tekintettel arra, hogy nem érkezett még válasz, kijelenthető, hogy az EULEX nem pártatlan, és képtelen szavatolni bárki biztonságát is, kiváltképp Szerbia államfőjének biztonságát – áll a közleményben.

A szerb államfő ezért a Belgrád–Prishtina-párbeszédtől elvárja, hogy az biztosítsa a nemzetközi előírások alkalmazását, valamint a 1244-es ENSZ BT határozatot, de mindenekelőtt nemzetiségtől függetlenül minden polgár biztonságát szavatolják Koszovóban. A közlemény szerint a mozgásszabadság korlátozásával nemcsak az ENSZ által elfogadott emberi jogi egyezményt sértik meg, hanem az merőben ellentétes minden civilizációs értékkel, amelyek mellett az Európai Unió síkraszáll.