2024. április 23., kedd

Megállíthatatlan a fogyatkozás

A 2012. évi temerini egyházi statisztikából

Az óév utolsó napján, a hálaadó szentmisén ft. Szungyi László újvidéki esperes, temerini plébános ismertette az egyházi anyakönyv és az egyházközségi iroda bejegyzéseit, valamint a katolikus közösségben folyó tevékenységet. A zömmel katolikus vallású temerini magyarság szempontjából az egyházi anyakönyvbe bejegyzett születési és elhalálozási adatok demográfiai jelentőséggel bírnak. Az adatokból kiolvasható a helyi magyarság létszámának évenkénti jelentős csökkenése. Ezt megerősítették a nemrégiben közzétett hivatalos statisztikai adatok is.

Az utóbbi tíz évre visszamenőleg megfigyelhető, hogy egy év alatt több mint kétszer annyian hunynak el (leszámítva a vidéki temetéseket), mint ahányan születnek, vagyis évente mintegy 80-nal 90-nel fogyatkozik (az elvándorlókon kívül) a magyarok száma. Ez a fogyatkozás az utóbbi két népszámlálás (2002–2011) közötti időben 881 magyarral jelent kevesebbet a községben. Viszont az egyházi anyakönyvek szerint az utóbbi tíz évben mintegy 840 személlyel csökkent a magyar katolikusok létszáma (a különbséget az elvándorlók adják), ami úgy tűnik megállíthatatlan folyamat.

Tavaly is kevesebb volt a keresztelés, mint a temetést. Az egyházközség területén 2012-ben a 62-en részesültek a keresztség szentségében (az előző évben 58-an, azt megelőzően pedig 55-en) A számbeli növekedésből azonban nem lehet bizakodó demográfiai következtetéseket levonni. A legtöbb gyermek neve idegen hangzású, nem magyar csengésű (Emina, Tamara, Nikolett, Dominik, Noel stb).

Egyházi temetés 135 volt – 67 férfi és 38 nő (tavaly 144, előtte 142). Ilyen kevés temetést még nem jegyeztek Temerinben – az elvándoroltakat már külföldön, vagy vidéken temetik, viszont kimutatható, hogy a temerini magyarság számbelileg tovább fogyatkozik és öregszik.

Elsőáldozó gyerek 73 (66, 64) volt. Hittanra összesen mintegy 530 általános iskolás gyermek járt. Bérmálkozott 72 nyolcadikos. Egyházi házasságot 21 pár kötött.

Az egyházközségben a világegyházzal és az egyházmegyével egységben sokrétű lelkipásztori és közösségi tevékenység folyik, megtartják az ünnepeket és őrzik a hagyományokat. Az egyházközséget tavaly is a hívek szeretete támogatta és tartotta meg. Az egyházközséget anyagilag megközelítően annyian, mint az előző években, 1195 család támogatta.