2024. április 24., szerda
DAKAR-RALI

Lima megpezsdült

A Csendes-óceán partján megkezdődött a technikai átvétel

A szilveszterezés után megpezsdült Peru, illetve annak fővárosa, Lima. El Callao kikötőjébe már két hete megérkezett a mintegy 700 gépkocsit, kamiont, motorkerékpárt és quadot szállító Rio Imperial nevű szállítóhajó, tegnaptól pedig megkezdődött a technikai része a 2013-as, 35. Dakar-ralinak. Először természetesen a vámon kellett átkecmeregni, később pedig a szervezők nézik át a járműveket, amire a perui hatóságok a Csendes-óceán partján egy valóságos falut rendeztek be, amelyet Magdalenának neveztek el.

Erre az eseményre már ott vannak a versenyzők is, így a Madridban újévezett szabadkai Saghmeister Gábor és az idén vérmes tervekkel útnak induló Szalay Balázs is, aki új, 6200 köbös Opel Moccájával az első tízben szeretne végezni. Ez a terv korántsem lesz könnyű, mert a Mini gyári csapata, a Monster Energy X-Raid Team nem kevesebb, mint hét kocsit indít, élükön a címvédő francia Stéphane Peterhansellel, aki az elsők között hajtotta le a hajóról a kocsiját, s akinek idén sem más a terve, mint a győzelem. A Mini számításait többek között a volt bajnok spanyol Carlos Sainz és a katari Nasszer Al-Attiyah próbálja áthúzni, akik ezúttal egy Buggyval kelnek útra. Valójában egy V8-as Corvettről van szó, a csapatot pedig katariak, illetve a Red Bull pénzeli. Itt van aztán a tavaly kizárt amerikai Robby Gordon (Hummer) és a mindig gyors dél-afrikai Giniel De Villier (Toyota), de próbálkoznak majd Mitsubishivel, BMW-vel, Mercedesszel, Forddal és más csodajárgánnyal is.

A motorosoknál a tavaly feladni kényszerült Saghmeister érthetően azt tűzte ki célul maga elé, hogy idén befejezze a versenyt, s szerinte erre az 50. hely körül van esélye, ha nem rakoncátlankodik a motorja. A tavalyi győztes Cyril Despres-nek óriási esélye adódott megvédeni a titulust, hiszen fő riválisa, a másik KTM-es nagyágyú, Marc Coma lemondta a versenyt, mert a Marokkó-ralin szerzett vállsérülése nem gyógyult meg még teljesen, s fél kézzel nem lehet Dakart hajtani. A mezőnyben így például az a portugál Helder Rodriguez lép fel első üldözőnek, akinek a vérmes reményeket tápláló Honda CRF450 Dakar-X jelzéssel új gépet kreált, térségünkből pedig a szlovák Stefan Svitkóra kell odafigyelni, aki az új dakaros nemzedékhez tartozik, hiszen 2010-ben szerepelt először a világ legnehezebb terepraliján, s mindjárt a több mint figyelemreméltó 13. helyen zárt, tavaly pedig a fantasztikus 5. helyen zárt a 450 Rally Replica KTM-mel.

A verseny idei térképét, a pontos útszakaszokat – további információkkal – a nyomtatott kiadás hétvégi számában közöljük.