2021. július 24., szombat

Hatalmas hadgyakorlatot tart Oroszország

Az utóbbi évtizedek legnagyobb haditengerészeti gyakorlatát tartják meg január végén az orosz haditengerészet valamennyi flottájának részvételével – jelentették be tegnap a moszkvai védelmi minisztériumban. A hadgyakorlat során az Északi-, Balti-, Fekete-tengeri és a Csendes-óceáni Flotta egységei a Fekete- és a Földközi-tengeren hajtják végre a kitűzött feladatokat.

Az operatív egységek kihajóztak a hadgyakorlat kijelölt helyszínére.

Az orosz védelmi tárca sajtószolgálatának közlése szerint a nagyszabású haditengerészeti gyakorlat az orosz hadsereg erre az évre tervezett feladatai közé tartozik. Célja olyan erők létrehozása, amelyek Oroszország határain kívül hajtanak végre együttes akciókat. A gyakorlat keretében a tengerészgyalogság és légi deszantosok behajózását is gyakorolják az észak-kaukázusi partokról.

Az orosz hadiflotta egységei az összevont hadgyakorlatra tavaly decemberben megkezdték a felkészülést, amely magában foglalta a felderítés gyakorlását, a parancsnoki stáb előzetes felkészítését, valamint a terrorizmus és a tengeri kalózok elleni fellépésre való felkészülést.

A múlt vasárnap az orosz haditengerészet újabb hajókat küldött a szíriai Tartúsz kikötőjébe, ahol Oroszország műszaki kiszolgáló bázist tart fenn. A Novocserkasszk partra szállító hajó Novorosszijszkból fedélzetén katonákkal és hadi felszereléssel indult el, és január első felében érkezhet meg Tartúsz körzetébe. Ugyancsak a térségbe irányították a Nyikolaj Filcsenkov és az Azov partra szállító hajót.

Moszkva felkészül arra, hogy szükség esetén kimenekítse Szíriában levő több ezer állampolgárát. A védelmi minisztérium december közepén bejelentette, hogy több hajót is a Földközi-tengerre vezényeltek.