2024. április 25., csütörtök

Matematikai játszóház, érdekes fizikai kísérletek

A szabadkai Cofman Judit tehetségfejlesztő iskola növendékei szívesen vennének részt egy természettudományi-matematikai nyári táborban

Szabadkán már tizenhatodik éve működik a Cofman Judit matematikai és fizikai tehetségfejlesztő iskola. Kéthetente szombat délelőttönként várják matematikából és fizikából a foglalkozásokra az általános és középiskolás diákokat. Jelenleg az Ivan Sarić Műszaki Középiskola ad otthont tantermeiben ennek a tehetségfejlesztésnek. Egyik szombaton délelőtt jártunk ott, s érdekes volt bepillantani a földszinti termekben, ahol mindenütt elmélyült munka folyt az általános és középiskolásokkal a Cofman iskola munkájában részt vevő matematika- és fizikatanárok vezetésével.

Tíz foglalkozást tartunk, és ezt mindig egy kreatív műhelymunka követi, hogy valami kimondottan élményszerűt nyújtsunk a diákoknak. A matematikai játszóház, illetve a fizikai kísérletek nagyon népszerűek a tanulók körében. Ezt a kreatív műhelyt legközelebb január 12-én fogjuk megtartani – hallottuk a tehetségfejlesztő iskola vezetőjétől, Szabó Magda matematikatanártól. Mint mondta, matematikából 7 általános iskolai csoport és 2 középiskolai csoport működik, mintegy 110 diákkal, fizikából 2 csoport, erre 23-an járnak rendszeresen Szabadkáról és környékéről.

Népszerűek ezek a foglalkozások, mert mindig akadnak tehetséges gyerekek meg olyanok, akik szeretik megmozgatni az agytekervényeiket, és ők igénylik, hogy külön is foglalkozzanak velük. Nagyon büszke vagyok arra, hogy itt vannak a diákjai azoknak az ifjabb kollégáknak, akiket egykoron a gimnázium természettudományi-matematikai szakirányán tanítottam. Számos esetben függetlenül attól, hogy a diák úgy érzi, társadalomtudományi érdeklődésű, ha egy jó matematika- vagy fizikatanár átirányítja őket, hogy ezt igenis meg kell ismerni, és szívesen jönnek, jó eredményeket érnek el. Érdekes, hogy van olyan jogászházaspár, amely természettudományi szakra irányítja a gyerekét, mondván, középiskolában meg kell ismerni a természettudományok, a matematika világát, még akkor is, ha a továbbiakban társadalomtudományi pályára lép.

Az iskola kezdetektől fogva az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete keretein belül dolgozik, mert mint Szabó Magda megjegyezte, ez így természetes, hisz pedagógiáról van szó, meg így talán egyszerűbbek a pályázási lehetőségek.

Nagy terveink vannak: egy természettudományi-matematikai nyári tábort szervezni, mert ezt igénylik a diákjaink. Egyszer már sikerült megvalósítani, hogy párhuzamosan zajlott az ÉMPE honismereti és a matematikatábora, de aztán nem sikerült pénzt szerezni erre. Kölcsönösen belehallgattak egyik tábor részvevői a másik előadásaiba, mert nem lehet egyoldalú sem a gyermek, sem a tanár – idézte fel a tapasztalatait Szabó Magda.

Cofman Judit a kilencvenes években Szabadkán járt (2001-ben bekövetkezett halála után vette fel a verseci születésű matematikatudós, pedagógus nevét a tehetségfejlesztő iskola). Ő azt vallotta, minden gyerek megtanítható valamilyen szinten a matematikára. Szabó Magda is osztja a véleményét: – Úgy vélem, a mindennapi életben szükség van minimális matematikai ismeretre. Így tudja a fiatal kiszámolni, hogy az ösztöndíjának hány százalékával büntetik, ha nem jól vizsgázik, vagy hány százalékával jutalmazzák, ha jól teljesít. Lépten-nyomon szükséges a matematikai ismeret: bankban kapjuk a fizetést, a matematikai ismeretek révén a kamatokat ki tudjuk számolni. Tanítottam Zentán a Bolyai gimnáziumban a képzőművészeti osztályokban, a geometriai alakzatokat ezeknek a diákoknak is ismerni kell. Nem mindegy, hogy kör vagy gömb, négyzet vagy kocka... ezeket az alapfogalmakat mindenkinek ismernie kell, és illik megkülönböztetni a kört a gömbtől, függetlenül, hogy ki mivel foglalkozik az életben – szögezte le beszélgetőtársunk.