2024. április 20., szombat

A keringő és a populáris zene

Nagy sikert aratott az újévi hangverseny

Mindenekelőtt vidám hangulatú és a hagyományoktól kissé eltérő volt a Szabadkai Filharmónia újévi hangversenye. Ugyanis Stanko Jovanović belgrádi karmester, a Szerbia Filharmónia karmestere, aki immáron második alkalommal vállalta magára a szabadkai zenészek irányítását, temperamentumával és egyedi beleélésével rendkívüli hangulatot teremtett a városháza dísztermében, közben pedig a Szabadkai Filharmónia zenészei válogatott zeneművekkel, Bizet, Csajkovszkij, Franz Schubert, Brahms, Grieg, Strauss csodálatos darabjaival kápráztatták el a hallgatókat.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

A hagyományoktól eltérő volt, hogy Gordana Vidaković szabadkai énekesnő, több zenekar énekesnője, a filharmónia kíséretében minikoncertet tartott, amely során populáris zenét adott elő a hallgatóknak. Így a klasszikus zene mellett programon szerepelt több slágerszám is, mint a Hit The Road Jack vagy a Simply The Best, valamint a Proud Mary is.

Ezúttal az újévi hangversenyen Szabadka polgármestere nem tartott beszédet. Helyette a filharmónia kívánt a hallgatóságnak boldog új évet, valamint Stanko Jovanović emelte ki, az a város, amely ilyen rendkívüli zenészekkel, valamint filharmóniával rendelkezik, nem lehet kisváros. Majd hozzátette, ritka az a közösség, ahol telt házas közönség előtt tartanak meg egy komolyzenei koncertet.

A közönség percekig tartó tapssal jutalmazta meg a zenészeket és a karmestert a koncert végén, amit végül a filharmonikusok, Stanko Jovanović javaslatára egy, a programon nem szereplő, valamint a szimfonikus zeneirodalom rövid, de nagyon nehéz és virtuóz művével koronáztak meg. Ugyanis egy perceben előadták Csajkovszkij Diótörő balettjéből a Trepak című táncot.