2024. április 20., szombat

A munkanélküliek hol ünnepelnek?

Új év. Kellő pillanat, amikor az emberek áttekintik gazdasági helyzetüket. A sajtó is hasonló feladaton fáradozik: mi vár ránk a következő évben, különösképpen azokra, akik munkanélküliek. Nos, a gazdasági mutatók szerint nincs derűlátásra ok, ugyanis 2012-ben folyamatosan növekedett a munkanélküliek száma, az úgynevezett technológiai fölösleg révén újabb felmondásokat osztogattak az országban. Baj, hogy ennek a folyamatnak nem látszik a vége. A jelenlegi adatok szerint ugyanis Szerbiában a munkanélküliség aránya a legmagasabb a térségben – megközelíti a 28 százalékot.

(Ótos András illusztrációja)

(Ótos András illusztrációja)

A közgazdászok rámutatnak arra, a munkanélküliség hanyatlását csak azáltal lehetne elérni, ha a társadalmi össztermék a jövő évben 5 százalékkal növekedne az ideihez képest. Erre viszont még a legderűlátóbb előrejelzésekben sem mernek megesküdni. Következtetni lehet: 2013-ban a munkanélküliség eddig nem tapasztalt méreteket fog ölteni. Jelenleg az országban hivatalosan 750 000 munkanélküli van, nem hivatalosan azonban számukat egymillióra becsülik. Sok tehát az olyan lakos, akiknek nemigen lesz kedve ünnepelni. És valószínűleg semmit sem fog jelenteni számukra a nagyobb városok terein az ünnepi csillogás, tűzijáték...

Tovább gombolyítva a fonalat, Szerbiában az átlagkereset, a balkáni országok sorát tekintve, a legalacsonyabbak között van, átlagosan 350 eurónak felel meg, de sok az olyan „foglalkoztatott” is, aki hónapok, sőt évek óta nem kap fizetést.

...És a napokban a közvéleményt az is foglalkoztatja, hogy kinek énekelnek és muzsikálnak majd a szerbiai esztrádművészek szilveszter éjszakáján? És ami ennél is fontosabb: mennyiért? Egyesek közülük Nyugat-Európában keresik majd meg a gázsit, az ott dolgozó szerbiai munkásokat szórakoztatva, mások tekintélyes tiszteletdíj ellenében várostereken vállalták a nagyközönség szórakoztatását. Így például Goran Bregović a moszkvaiak előtt lép majd fel 120 000 eurós tiszteletdíj ellenében.

A MUNKANÉKÜLISÉG 2013-BAN: 33 SZÁZALÉK?

Zoran Mihajlović, az Önálló Szakszervezeti Szövetség alelnöke a napokban szintén megerősítette, hogy a munkanélküliség Szerbiában újabb rekordot fog dönteni 2013-ban, elérheti a 33 százalékot is. Ez viszont elégedetlenségre ad okot, olyannyira, hogy az emberek az utcán keresik majd a megoldást – állítja Mihajlović. A szakszervezeti vezető szerint legsúlyosabb a helyzet a fémfeldolgozó iparban, mert számos vállalatot ebben az ágazatban még nem magánosítottak, és erre továbbra sincs kilátás, mert nehezen található ezen cégek számára stratégiai partner. Külföldi befektetők nélkül viszont nehezen képzelhető el a talpra állás. Hozzáfűzte azt is, hogy nincs megelégedve a 2012-ben megvalósítottakkal. Beismeri, hogy a foglalkoztatottak elvárásaival párhuzamosan a szakszervezetnek is változnia kell.