2024. április 20., szombat

Tomislav Nikolić: Szerbiát senki sem vádolhatja bűncselekményekkel

Az államfő szerint Bosznia és Horvátország csupán kifogást keresnek, hogy ne kelljen Szerbiával együttműködniük

Szerbia nem lesz a regionális stabilitás veszélyeztetője, de tisztességét mindenképp megőrzi, mondta a Tanjugnak adott évzáró interjújában Tomislav Nikolić. A regionális viszonyok kapcsán kihangsúlyozta, Szerbiát senki se köpködheti és vádolhatja bűncselekményekkel, még kevésbé teheti meg, hogy egyéni bűntények miatt vádolja, hisz a szerbek is áldozatok voltak.

„Egyes szerbek bűntényeket követtek el, de sok szerb más népek áldozata lett. Ha erre egy vastag betonréteget helyezhetünk, ahogyan az atombunkerek esetében is tesszük és továbbléphetünk, úgy, hogy ez legyen jövőbeni viszonyaink alapja, legyen, de ha Horvátország és Bosznia-Hercegovina a végtelenségig terhelni kívánják viszonyainkat, nincs mit tenni“ értékelte Nikolić.

Kiemelte, ő kész az együttműködésre, de szerinte e két ország élén olyan emberek állnak, akik nem akarnak együttműködni Szerbiával és számukra Tomislav Nikolić személye csupán kifogás.

Emlékeztetőül: a szerb államfő beiktatása óta többször is tagadta a srebrenicai népirtás tényét és Vukovárt szerb városnak nevezte.

„Kifogást keresnek, hogy ne működjenek együtt Szerbiával – Horvátország népirtással vádol, nyílt útja van az EU felé, csak még annyi maradt, hogy Szerbiával tárgyalni kezdjenek a szerbek vagyonáról, a rendezetlen nyugdíjakról, az elrabolt lakásokról, a Viharról, amelyet Horvátország ünnepel, ahelyett, hogy gyászolna, mint ahogy Szerbia is gyászol Srebrenica miatt, ugyanis az életben számunkra minden könnyebb lenne, ha nem lett volna Srebrenica” emelte ki.