2024. április 18., csütörtök

Új munka, új élet

Munkaerő-közvetítés Szerbiából Németországba egy temerini székhelyű ügynökségen keresztül

Csendben, különösebb csinnadratta nélkül nyílt meg alig egy hónappal ezelőtt Temerinben egy németországi központtal rendelkező munkaerő-közvetítő iroda. Tulajdonosa nyilván nem gondolt arra, hogy nagyobb hírverést kellene kavarni az ügynökség beindításából, ám arra még kevésbé gondolhatott, hogy munkakezdése csaknem egybeesik a szabadkai First Invest botrányos végével, mely több száz ember megalázásával és meglopásával fejeződött. Így, a körülmények alakulásának köszönhetően először is minden bizonnyal azzal kell szembenéznie, hogy legyőzze azt a szkepticizmust, amely mindinkább övezi a külföldi munkával vagy az itthoninál lényegesen magasabb fizetéssel kecsegtető ügynökségeket.

– Én hosszú távon gondolkodom, és szinte nem is értem, mi vezérelhet valakit arra, hogy becsapjon másokat, és azután bujkáljon előlük – mondja Molnár Zita temerini származású üzletasszony, aki mintegy két évtizede Németországban él és dolgozik. Ott szerzett tapasztalatot, ott szívta magába a munkaerkölcsöt. Nevéhez fűződik a Jobconnect International elnevezésű ügynökség (jobconnect-internartional.com), melyet akkor alapított, miután rájött, hogy számtalan rokon és ismerős sikeres munkahelyhez juttatása után, kiszélesíthetné és hivatalossá tehetné a tevékenységet.

– A Jobconnect hivatalos német vállalat frankfurti székhellyel, mely több országban (közöttük Magyarország, Görögország) már működik, és továbbterjeszkedik. Szerbiában több ügynökünk is dolgozik, irodát azonban az én kötődéseimből kifolyólag Temerinben nyitottunk. A munkánk iránti érdeklődés meglehetősen nagy, ha így marad, nincs kizárva, hogy a jövőben Szabadkán és Újvidéken is nyitunk irodát – mondja enyhe német beütéssel, mégis csaknem tiszta magyarsággal. Ezenkívül szerbül is (karlócai nyelvi gimnázium) és angolul is kiválóan beszél.

Hogyan működik az ügynökség?

– A Jobconnect International nemzetközi munkaközvetítéssel foglalkozik, ugyanis bármennyire is hihetetlenül hangzik, a német piacon hiánycikk a munkaerő, emellett ott kínálják a legjobb feltételeket. Hangsúlyozom, hogy csakis munkaközvetítéssel foglalkozunk, nem végezünk olyan, a piacon elterjedt tevékenységet, hogy pl. a munkást szerződtetjük, és rajtunk keresztül dolgozik másik vállalatnak. Távmunka, bérmunka közvetítéssel nem foglalkozunk, kizárólag határozatlan idejű munkaviszonyban gondolkozunk, amiből a munkaadó és a -vállaló is jól jön ki.

Ha valaki munkát keres, Önökhöz betér, mire számíthat?

– Először is felvesszük az adatokat, felmérjük az ügyfél képzettségét, lehetőségeit, potenciálját. Előkészítjük a munkapiacra életrajzzal, orvosi bizonylattal, mindennel, ami szükséges. Aztán bemutatjuk a német partnervállalatoknak, érdeklődés esetén megszervezzük a bemutatkozó videokonferenciát és a próbamunkát, aztán a kliens közvetlenül köt szerződést a vállalattal. Ha így történik, ügyfelünk sokkal nagyobb fizetésre számíthat, és persze egész mások a perspektívai a jövőre nézve, például a vállalat továbbképzésre küldi, stb. Végigkövetjük klienseink elhelyezkedését, segítünk a lakásszerzésben, elrendezzük a tartózkodási engedélyeket vagy a munkaengedélyeket. Szóval az első bemutatkozástól kezdve a németországi elhelyezkedésig, az munka- és életfeltételek megteremtéséig ott állunk ügyfelünk mögött. Így nem csak új munkát, hanem új életet lehet kezdeni.

Meddig tart ez a folyamat?

– Nagyon változó és egyéni. Ha például valakinek a kezdet kezdetén azt tanácsoljuk, hogy előbb vegye fel a magyar állampolgárságot, vagy vegyen részt egy három hónapos német nyelvtanfolyamon, akkor világos, hogy igen hosszú lesz az út az új munkahelyig. Ha viszont valakinek a német piacon hiánynak számító végzettsége van, amihez legalább alapfokú német nyelvtudás társul, akkor nincs időveszteség. Akkor is gyorsabb az eljárás, ha a kliens pl. jól kiképzett szakember és uniós állampolgár. Ebben az esetben az elhelyezkedési lehetőségek kitűnőek! Habár a magas szakképzettséggel rendelkezők, pl. mérnökök vagy orvosok , akiknek nincs EU-állampolgárságuk, szintén keresettek, és nagy eséllyel pályázhatnak munkavállalásra. A német nyelvtudás persze minden esetben legalább alapfokon feltétel.

Mennyibe kerül mindez a szerbiai ügyfélnek?

– A helyzetfelmérés és a tanácsadás ingyenes. A CV, azaz a bemutatkozó szakmai életrajz kidolgozását fizettetjük meg, ami 40–60 euróba kerül. Ismerve a németországi elvárásokat, alapos munkát, ismeretet igényel ennek kidolgozása. Mi ezt úgy csináljuk meg, ahogyan azt a német munkáltató elvárja, mert ismerjük a követelményeket. Sokan abba a hibába esnek, hogy félvállról veszik ezt a bemutatkozást, a német munkaadó pedig ellenkezőleg, a hevenyészetten elkészített CV tulajdonosáról okkal feltételezi, hogy az illető munkásként sem lesz jobb, tehát szóba sem áll vele. Nagyon fontos tehát ismerni a német elvárásokat, ami a mi ügynökségünknél magas fokon megvan. Erről biztosíthatom a szerbiai érdeklődőket. Ügynökeinket is kellőképp felkészítettük a munkára.

Ha csak a CV kidolgozását fizettetik meg, akkor miből él az ügynökség?

– Nyugati gyakorlathoz híven a munkához jutott ügyfeleink az első 6–8 hónapban a keresetük egy bizonyos százalékát az ügynökségnek kötelesek odaadni. Ez legfeljebb 10–20 százalékot tesz ki, amiről az ügyfél idejekorán értesül.

Milyen profilú szakemberek a legkeresettebbek a német munkaerőpiacon?

– Legnagyobb elhelyezkedési esélye a magas képzettségű klienseknek van, de a jó nyelvtudású személyeknek ugyancsak, bármilyen is a végzettségük. Pl. egy nagy szállodalánc most rajtunk keresztül toboroz munkásokat, vagyis a szobalánytól kezdődően szükség van recepciósig sokféle munkásra. Abban az esetben, ha az ügyfél nem rendelkezik EU-s állampolgársággal (Vajdaságban ez mind inkább megvan a gyorsított magyar honosítási eljárásnak köszönhetően), akkor kicsit nehézkesebb az ügyintézés, de nem lehetetlen. Azok a személyek tehát, akiknek csak szerb állampolgárságuk van, viszont megvan a magas fokú szakképesítésük vagy sokéves munkatapasztalattal rendelkeznek, kérvényezhetik az úgynevezett Blue Cardot, tehát a kék kártyát, és ennek birtokában már elhelyezkedhetnek az EU területén, Németországban is. Az tévhit, hogy csak mérnökök vagy orvosok kaphatják meg ezt a kártyát, mert sikerrel jártunk el más jól képzett, és kifejezetten nagy tapasztalatú, jó szakemberek esetében.

A német állam hogyan kezeli az új jövevényeket? Egyáltalán milyen élet vár azokra, akik külföldön, konkrétan Németországban vállalnak munkát?

– A német vállalatok és az állam is tisztában van azzal, hogy a munkaerő-szükségletét nem tudja saját állampolgáraival, saját piacáról fedezni, ezért kénytelen együttműködni. Tény, hogy a lehetőség a németországi elhelyezkedésre megvan, de nagyon fontos, hogy  körültekintően, alapos előkészülettel vágjunk neki a munkahelyszerzéshez, megbízható közvetítőkkel, ügynökséggel. Figyelembe véve, hogy itt nem „csak” új munkahelyről, hanem új élet kezdetéről van szó, tényleg komolyan kell viszonyulni, lehetőleg komoly partnerrel. Ilyen a Jobconnect International.