2024. április 20., szombat

Magyar percek már a YouTube-on is

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

A Pancsovai RTV magyar szerkesztősége az idén márciusban ünnepelte a Magyar percek 500. adását, azóta a műsor már az interneten is látható. A szórványban működő szerkesztőség talán a legnehezebb időkben, 1999-ben a bombázások után kezdte meg működését, sokszor nagy nehézségek árán, de a magyar nyelvű adás fennmaradt, a napokban elkészült a karácsonyi műsor is. A Magyar percek munkájáról, terveiről Halász Zsuzsannát kérdeztük, aki oszlopos tagja a Pancsovai RTV magyar szerkesztőségének.

 Mikor indult be az első Magyar percek műsor?

– Az első műsort 1999-ben, karácsonykor sugároztuk, tudni kell azt, hogy itt Pancsován milyen helyzetben voltunk. Ez a bombázás éve volt, Pancsova ebben az időben ellenzéki város volt. Srđan Nikolić volt akkor a polgármester, és az önkormányzat előrukkolt egy ötlettel, hogy szeretnének kisebbségi műsorokat indítani a Pancsovai Televízióban.

 Ki készítette az első műsorokat?

– Balassa Julianna volt a szerkesztője akkoriban a Magyar perceknek, és ez így is működött több mint tíz évig. Ez úgy indult, hogy a művelődési egyesületeket bevonták a műsor készítésébe. A pancsovai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és  Hertelendyfalván a Tamási Áron Magyar Művelődési Egyesület is sokat együttműködött a Magyar percekkel. Akkoriban azonban nemcsak a magyar műsor indult el, hanem a szlovák is. Ma már román, makedón műsort is sugároz a Pancsovai Televízió, és elkészült egy-két roma műsor is. Jelenleg a magyar szerkesztőségnek három tagja van: Halász Zsuzsanna, Kerekes Emília és Lőcsei Ilona, illetve, azt is mondhatnám, hogy négyen, mert van egy szorgalmas munkatársunk is, Martinek Imre, aki a Bánáti Újság újságírója, ő minden műsorhoz küld anyagot.

Mekkora hatósugara volt a Pancsovai Televíziónak akkor, és mekkora most?

– A bombázások alatt és utána is még egy ideig sokkal nagyobb volt a lefedettség, mint ma. Akkoriban – mondhatjuk azt, hogy – betöltötte a regionális televízió szerepét, Székelykevén, Belgrádban, Fehértelepen, Versecen, sőt még Nagybecskerek környékén is nézhettek bennünket. Később, amikor újraosztották a frekvenciákat, nagyon elcsodálkoztunk, hogy a Pancsovai Televízió nem kapott regionális frekvenciát, hiszen egy többnemzetiségű műsorokat sugárzó televízióról van szó.

Milyen időtartamúak voltak és mikor sugározták a Magyar perceket, és mi helyzet most?

– Eleinte kéthetenként sugároztuk a műsort, először félórás volt, aztán 45 percet kaptunk. Egyik héten a magyar műsort közvetítettük, a másik héten pedig a szlovák műsort, ezenkívül ismétléseket is. Jelenleg hetente sugározzuk a műsort, eddig félórás volt, néhány hete azonban lecsökkentették 24 percre.

Mióta látható a Magyar percek az interneten?

– Amikor az idén tavasszal az 500. adást sugároztuk, a Magyar percek felkerültek a YouTube közösségi oldalra is, és azóta rendszeresen látható az interneten. Azért kezdtük el az interneten keresztül is sugározni a Magyar perceket, mert így sokkal többen láthatják, hiszen a Pancsovai Televízió műsorát nagyon kevesen kísérhetik figyelemmel. Nagyon sok Dél-Bánátból származó él a világ minden táján, Ausztráliától egészen Kanadáig vándoroltak, így azonban lehetővé tettük számukra is, hogy kövessék a Magyar perceket.

Elkészült a karácsonyi műsor, már felkerült a YouTube-ra, mit láthatnak a nézők?

– Az idei karácsonyi műsort régebbi karácsonyi műsorokból állítottuk össze. A karácsonyi műsorokat mindig a dél-bánáti betlehemes és karácsonyi szokások találkozójának az előadásaiból állítjuk össze, az idén azonban az időjárási viszontagságok miatt a rendezvényt elhalasztották, nekünk azonban el kellett készítenünk a karácsonyi műsort.

Kerekes Emília, a Pancsovai Televízió magyar szerkesztőségének a tagja minden műsort feltölt a YouTube közösségi oldalra.

– Annak köszönhetően, hogy az interneten is látható a Magyar percek, a nézettsége nagyon megnőtt. Tíz hónap alatt több mint tízezren láttak bennünket, az interneten látható műsorok azonosak azokkal, amelyeket a Pancsovai TV sugároz. Mivel sikeresnek bizonyult az internetes adás, a jövőben mindig felkerülnek a YouTube-ra a Magyar percek.