2024. március 29., péntek
ZOMBORI KÉPVISELŐ-TESTÜLET

Jóváírják a kamatokat, nem követelik az adótartozást

A zombori városi képviselő-testület sürgősségi eljárással összehívott rendkívüli ülésén arról döntöttek a képviselők, hogy a gazdasági társaságoknak és magánszemélyeknek jóváírják az adóhátralék után kivetett késedelmi kamatot, és magát az adótartozást sem követeli egy ideig az önkormányzat, amennyiben az érintettek jövő év január 31-ig befizetik az idén novemberre és decemberre esedékes adórészletet. A korábban fölhalmozott kamatok jóváírására azok jogosultak, akik rendszeresen befizetik az illetékeket és adókat.

Ülésezik a vkt: előtérben az ellenzék (Fotó: Fekete J. József)

Ülésezik a vkt: előtérben az ellenzék (Fotó: Fekete J. József)

A javaslat beterjesztője a feltételes kamatjóváírásra vonatkozó törvényre hivatkozott, mondván, hogy az arra alapozott városi határozat könnyítést jelent a vállalkozóknak és magánszemélyeknek is, akiknek nem a hátralékot kell törleszteniük, hanem a rendes részleteket, így többet fordíthatnak a termelésre. A hátralék behajtásának határideje az adós gazdasági potenciáljától függ, nagy cégek egy, a kisvállalkozások két év halasztást kapnak.

Egyébként nem kis összegről mond le ideiglenesen a város, ugyanis a helyi adók és járulékok címén több mint egymilliárd dinárt követel az adókötelezettektől, ebből az összegből több mint 400 milliót tesznek ki a fölhalmozott kamatok, ami a helyi önkormányzat számára elúszott pénznek számít.

Az ellenzékből politizáló képviselők éppen a tetemes összegre alapozva bírálták a határozati javaslatot, mondván, nem lett volna szabad megengedni, hogy ekkora kinnlevőség halmozódjon föl, és ezért valaki felelős, a határozatban különbséget kellene tenni azok között, akik kényelemből, lustaságból vagy nemtörődömségből nem fizetik a járulékokat, és azok között, akik gazdasági helyzetüknél fogva képtelenek fizetni. Az ellenzék aziránt is érdeklődött, hogy a rendszeres fizetőknek jár-e valamilyen kedvezmény, illetve indítványozta, hogy a vállalkozásoknak csupán akkor írják jóvá a késedelmi kamatokat, ha azok az így megmaradt pénzt új munkahelyek létesítésére fordítják.

A határozatot végül szavazattöbbséggel fogadta el a testület. A rendkívüli ülésen a város által alapított közvállalatok és közintézmények igazgató- és felügyelőbizottságainak tagságát is feltöltötték a dolgozók soraiból kikerült jelöltekkel.