2024. április 26., péntek
DAKAR 2013

A fő cél: végigmenni!

Belgrádban hivatalos sajtótájékoztatót tartott a hatodik ralijára készülő Saghmeister Gábor

„Halló, tessék! Igen, rendben lesz minden! Halló, befizettétek a pénzt? Nem? Hát mire vártok? Szevasz, Miran! Ugye, hozol olyan energiaital-port az idén is? Szerezzél már valahol, mert nekem már csak öt napra maradt!” Kérem szépen, ez tegnap így ment végig Szabadkától Belgrádig. Saghmeister Gábor vezetett le, de inkább úgy mondanám, az egyik kezét a volánon, a másikat pedig nem túl szabályosan a maroktelefonján tartotta, mert csak pár nap van az indulásig, de ezer még a teendő, s némi pénz is hiányzik, mert ugyan ígéretekből temérdek volt, de a befizetések szokás szerint késnek.

Idén az Euro Petrol belgrádi szállójában tartotta meg versenyzőnk az immár szokásos sajtótájékoztatót, amelyre ezúttal is nagy érdeklődés mutatkozott. Jöttek Szabadkáról, Újvidékről és a fővárosból, s találkoztunk az Újvidéki TV sportriporterével, Zakinszky Márkkal is, akinek tegnap jelezte szponzora, hogy mégiscsak befizeti a kért pénzt, így immár vajdasági magyar újságíró is végigkövetheti a világ leghíresebb és legveszélyesebb tereprali-versenyét, a Dakart.

A moderátor szerepét ezúttal is Đorđe Đenić vállalta (a verseny idején ő vezeti az éjjeli műsorokat), ott volt Predrag Milinković, a Szerbiai RTV szintén Dakarra készülő sportriportere, és természetesen Marko Kopunović „mindenes” is, aki ezúttal sem marad le a kalandról.

A belgrádi sajtótájékoztatón, balról jobbra: Predrag Milinković, Saghmeister Gábor, Đorđe Đenić és Marko Kopunović (Laták István)

A belgrádi sajtótájékoztatón, balról jobbra: Predrag Milinković, Saghmeister Gábor, Đorđe Đenić és Marko Kopunović (Laták István)

Gáborral a múlt héten már készítettünk interjút, s lássuk, most mit emelt ki:

Minden Dakaron tanul valamit az ember. Most azt kell majd megtanulnom, hogyan kíméljem a motort. Tavaly ugyanis azt kérték tőlem a szponzorok, hogy javítsak a helyezésemen. Nyomtam is tövig, de az aggregátum nem bírta. Idén azt kérték tőlem, hogy függetlenül a helyezéstől érjek célba. Ezt kell most szem előtt tartanom, végig kell menni!

A Dakart egy bérelt terepjáróval kísérjük végig, természetesen nem azon az útvonalon, amelyen a verseny folyik. Az első Dakarunkon egyszer kitaláltuk, hogy majd mi is azon az útvonalon hajtunk végig, ahol a versenyzők, de úgy 50 méter után elakadtunk. Jól összevesztünk, mert alig tudtuk kiásni magunkat a homokból. Nos, most már nem jut eszünkbe ilyesmi – emlékezett vissza Peđa Milinković.

Nekem olyan szerencsém volt, hogy az idei Dakar után kimehettem Németországba a szerelőnkhöz, Kaiser Thorstenhez. Ott bizonyosodtam meg, hogy Gábor tavalyi feladása nem egyedi eset lehetett, hiszen a csapatunkból mind a négy motorkerékpár azonos szimptómákat mutatott, nevezetesen azt, hogy szinte elolvadtak az erőforrások. Javítás után Gábor kiváló helyezéssel hajtotta végig az Abu-Dzabi-ralit, s azután már nem találtunk ilyen hibákat. Remélem, hogy az alkatrészek most bírni fogják – mondta Marko Kopunović.

A sajtótájékoztatóra eljött Zoran Ivanović is, aki Gábort fizikailag készítette fel a kőkemény megmérettetésre:

Ki kell emelnem azt, hogy Gáborral szinte 11 hónapig készültünk erre a versenyre, s azt, hogy minden tőlem kért gyakorlatot zokszó nélkül végigcsinált. A fizikai állapota kapcsán mindennel elégedett vagyok, csak a súlyával nem, mert le akartam faragni a 120 kilóból. De ez egy ultramaratoni megmérettetés, tehát nem csak ezen múlik majd a dolog. Különben is: a versenyzők 10-15 kg-ot fogynak egy-egy Dakaron, így Gábornak most is lesz majd miből leadnia!

A Saghmeister-csapat hétfőn indul útnak. Madridban szilvesztereznek, majd irány Lima, ahol január 2-án kezdődnek meg a technikai teendők, s 5-én rajtol a flúgos verseny.

Gábornak a legjobbakat kívánjuk!