2024. március 29., péntek

Városnyi hontalan

A karácsony, a szilveszterezés hagyományosan nagy eszem-iszomot is feltételez a családok sokaságánál; ilyenkor mindenki egy kicsit többet is megpróbál az asztalra tenni, mint amennyit egyébként reálisan megengedhetne magának. Babonák, hagyományok, megszokás, néha még a szomszédsággal, a rokonsággal való versengések is hozzájárulnak ahhoz, hogy az év utolsó hetét legalábbis a folyamatos jóllakottságban töltsék az emberek. Már aki megteheti. Mert éppen ilyenkor, karácsony és újév táján szoktunk szembesülni azzal a ténnyel is, hogy rengeteg embertársunk nem a friss halért, nem az akciós szaloncukorért, hanem egyetlen tálnyi meleg ételért áll sorban.

Az internetet bejárta az a fotó, amely a budapesti Blaha Lujza téren készült, ahol elképesztő hosszúságban kígyózik a sor; az emberek arra várnak, hogy egy-egy tálnyi főtt ételt kapjanak karácsony böjtjén a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségétől. A közösség kedden és szerdán is osztott ételt, de nem ők az egyetlenek, akik segíteni igyekeznek; számos szervezet, egyházi és világi csoportosulás próbál enyhíteni a nélkülözők gondjain.

A Központi Statisztikai Hivatal idén tavasszal tette közzé jelentését, amely szerint Magyarországon több, mint 9 ezer regisztrált hajléktalan van; ez a szám azonban csak a gondozottakat öleli fel – azokat, akik éjjeli menedékhelyen, hajléktalanok otthonában kérnek segítséget. A valós számuk a becsült adatok szerint mintegy 30 000 lehetett 2010-ben, harmaduk a főváros utcáin, terein, a budai hegyek erdőiben húzza meg magát. Hogy érthetőbben fogalmazzunk: egy kisvárosnyi ember él Budapesten úgy, hogy egyáltalán semmilyen fedél nincs a feje felett. Újabb statisztika nem készült, de reális feltételezés, hogy a hontalanok aránya 2010 óta nem csökkent.

A segélyszervezetek ételosztásakor azonban nemcsak hajléktalanok állnak sorban; nagyon sok nehéz helyzetben lévő család is rákényszerül, hogy ilyen módon kérjen segítséget: az Ökumenikus Segélyszervezet például, amely a karácsonyt megelőző napokban tartott ételosztást a főváros különböző pontjain, közleményben tudatta a nyilvánossággal: noha a budapesti ételosztást rendszerint délelőtt 11 órakor kezdték, voltak, akik már reggel negyed hétkor beálltak a sorba egy nagyáruház parkolójába. Révfalvi Dorottya, az Ökumenikus Segélyszervezet segélyközpontjának vezetője ugyanabban a közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy az ételosztás mellett karácsonyfát is állítottak a parkolóban kialakított helyszínen, s a háttérben játszott karácsonyi zenével, a szaloncukor és édesség osztásával is azt igyekeztek elérni, hogy meghitt, ünnepi hangulatot teremtsenek. Sokan vannak ugyanis a sorban, akiknek ez az ételosztás jelentette a karácsonyt, az ünnepet. Az elmúlt napokban ez a szervezet több, mint 10 ezer adagnyi tarhonyás húst, paprikás krumplit, pörköltet, rizses húst, székelykáposztát osztott ki a hajléktalanoknak és a rossz szociális körülmények között élő családoknak.

De osztott ételt az elmúlt napokban a Magyar Iszlám Közösség és a Mazsihisz Ifjúsági Csoportja, a Vöröskereszt is – hogy csak néhányat említsünk azok közül, akik fontosnak tartják a rászorulók támogatását.

Ezeknek az akcióknak azonban egy nagy hátránya van: kampányjellegűek. Igaz ugyan, hogy egy-két napon a legelesettebbek így hozzájuthatnak egy-egy tálnyi meleg, minőségi ételhez, azonban az év többi napján továbbra is nélkülöznek. A helyzet rendezésre vár, de úgy tűnik, megoldhatatlan.

A fotó a Kálvin téri metróaluljáróban készült.