2024. március 28., csütörtök

Újabb stratégia közösségünk versenyképességének növeléséért

XXVIII. rendes ülésén, csütörtökön a Magyar Nemzeti Tanács elfogadta a Felnőttképzési Stratégiát. A 2012–2017 közötti időszakot felölelő dokumentum a tervek szerint koordináltabbá teszi majd a felnőttképzéssel foglalkozó intézmények munkáját, így biztosítva nagyobb lehetőségeket a nem formális oktatás tekintetében. Az év végi hajrá jegyében az ülésen rekordszámú 27 napirendi pontot vitattak meg a tanács tagjai. Ezek között szerepelt egyebek mellett az idei évi utolsó pótköltségvetés, a 2013-as költségvetés és munkaterv, valamint az MNT alapította, illetve társalapította intézmények jövő évi büdzséje és munkaterve.

A felnőttképzési stratégia beterjesztésének indoklásából kiderül, hogy a dokumentum célja az adott helyzet rendezésének irányába mutató feladatok kidolgozása, a szigetként, egymástól elkülönülő módon tevékenykedő vajdasági magyar felnőttképzési tevékenységet folytató szervezetek munkájának összehangolása, előrébb vitele, illetve a hiányosságok feltárása, és a kiküszöbölésükre történő javaslatok kidolgozása.

Ökrész Rozália: a Magyar Szó nem támaszkodhat az anyaországi és a hazai támogatásokra, vagy az alapító támogatására, növelni kell a lap saját bevételeit (Fotó: Molnár Edvárd

Ökrész Rozália: a Magyar Szó nem támaszkodhat az anyaországi és a hazai támogatásokra, vagy az alapító támogatására, növelni kell a lap saját bevételeit (Fotó: Molnár Edvárd

Dr. Lengyel László, az MNT felsőoktatási ügyekkel megbízott tanácsosa elmondta, hogy a stratégia kidolgozásán hosszú időn át tevékenykedett az a munkacsoport, amelynek tagjai aktívan foglalkoznak felnőttképzéssel. A dokumentumot közvitán igyekeztek minél teljesebbé tenni.

A Felnőttképzési Stratégia végrehajtása az MNT Közigazgatási Hivatalának a feladata. A KH egyes részfeladatok végrehajtásával a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményt, mint kiemelt intézményt bízza meg. A KH felügyeli a Cnesa által elkészített részletes, operatív programokat, illetve azok időben történő végrehajtását. A KH a stratégia végrehajtásába bekapcsolhat minden magyar intézményt, civil szervezetet, egyesületet, valamint lehetőség szerint a célok végrehajtásának érdekében együtt fog működni a magyar politikai szervezetekkel.

Sarnyai Károly, a Cnesa igazgatója arról beszélt, hogy öregedő társadalmunkban egyre több idős ember kényszerül szakmát váltani, átképeztetni magát. Sőt, nagyon sok az olyan fiatal, aki szakmai tanulmányait befejezvén azonnal a munkanélküliek táborát gazdagítja.

– Feltérképezzük a felnőttképzéssel már foglalkozó szervezeteket, intézményeket, és azokat, amelyek alkalmasak lennének ennek a feladatnak a végzésére, és persze szakembereket is bekapcsolunk a munkába. Ezután kell létrehozni a felnőttképzési hálózatot. Már „alakítjuk” a felnőttképzési honlapot. Meg kell teremtenünk a lehetőséget a munkavállalókkal való kapcsolatfelvételre is, hiszen a képzésen részt vevő személyeknek el is kellene helyezkedniük. Programjainkkal tájolni fogunk, hogy azok minden vajdasági magyar számára elérhetőek legyenek – részletezte Sarnyai.

A folytatásban az MNT megszavazta a stratégiát és az annak végrehajtását kiegészítő dokumentumokat.

CSELEKVÉS A STRATÉGIÁK MENTÉN

Ami az ülés folytatásában elfogadott jövő évi munkatervet illeti, abból kiderül, hogy a cselekvések legtöbbje az elfogadott fejlesztési stratégiák pontosan, határidőkkel lefektetett terveiből következik.

A hivatalos nyelvhasználat területén a nyelvhasználati jogszabályi háttér fejlesztése az egyik cél, valamint a már meglévő jogszabályoknak a hatóságok részéről való hatékony, illetve hatékonyabb alkalmazása. Folytatni szeretnék a törvény- és egyéb általános jogszabály-fordítások elkészítését magyar nyelven, valamint újabb fordításokkal kívánják bővíteni a magyar nyelvű jogi iratminta-gyűjteményt. Jövő év áprilisáig szeretnék létrehozni és működésbe hozni a Vajdasági Magyar Nyelvi Iroda honlapját, júniusig pedig elkészítenének egy kétnyelvű nyelvi jogszabályi kiadványt hivatalnokok részére. 2013-ban a tervek szerint fordítói szakszemináriumot szerveznek, valamint megjelentetnék a Magyar, mint idegen nyelv című kiadványt.

A tájékoztatás területén is a vonatkozó stratégia mentén megkezdett építkezést szeretné folytatni az MNT, illetve a Közigazgatási Hivatala. Az írott sajtót olvashatóbbá, eladhatóbbá kívánják tenni, valamint folytatni kívánják az egységes magyar RTV-hálózat kiépítését.

A közoktatás területén az MNT tovább szeretné növelni a magyarul tanuló diákok számát és arányát, folytatnák az iskolabusz projektumot, tovább bővítenék a középiskolai kollégiumok férőhelyeit, folyamatosan növelnék a magyar nyelvű közoktatás szakmai színvonalát, valamint a nemzeti önazonosságot erősítő iskolai és óvodai tartalmakat.

A felsőoktatás tekintetében az MNT jövőre is folytatni kívánja a felsőoktatási ösztöndíjprogramot, amelyet széles cselekvéskör egészít ki, kezdve a felvételi felkészítőktől egészen a szerb nyelvi felzárkóztatási programig. 2013-ban szeretnék, ha befejeződne az újvidéki Európa Kollégium. Jövőre a tervek szerint megkezdődnek a Szabadkai Egyetem megalapításának előkészületei.

A munkaterv kultúrára vonatkozó szakaszából kiderül, hogy 2013 decemberéig a szabadkai Városi Múzeumban várhatóan megnyílik az állandó képzőművészeti kiállítás, Szabadkán Kosztolányi-emlékparkot alakítanak ki, összeállítják a kiemelkedő vajdasági magyar művészek adatbázisát (szülőház, emléktábla, köztéri szobor, utca- és intézménynevek), megkezdik a néprajzi hagyatékok feldolgozását, megkezdik a folklorizmus-archívum létrehozását, elkészítik a szellemi kulturális örökség vajdasági magyar jegyzékét, folytatják a szabadkai Városi Könyvtár digitalizálási programját.

A civil szférához kapcsolódóan hét vajdasági civil központ megnyitása az egyik fő cél, valamint a központosított civil honlap beindítása. Az ifjúság témakörének tekintetében szeretnék befejezni a vonatkozó stratégiát.

Az MNT feltehetőleg jövő év májusáig fogadja el a demográfiai stratégiai akciótervet, amely a vajdasági magyar közösség drasztikus népességfogyását lesz hivatott megállítani, csökkenteni. Sürgős, határozott tervszerű, nemzeti cselekvésre van szükségünk, amely a problémákkal és azok kiváltó okaival való könyörtelen szembesüléssel, a diagnózis felállításával vehetné kezdetét – olvasható a munkaterv vonatkozó szakaszában.

– A 2011. népszámlálási adatok ismeretében ma már bizton állíthatjuk: közösségünk korfája, természetes szaporulata oly kedvezőtlenül alakult, hogy minden rendelkezésre álló kapacitásunkat e negatív folyamatok megállítására kell fordítanunk. Ha ezt elmulasztjuk, a történelem és utódaink előtt végérvényesen felelősek leszünk azért, hogy oktatási, kulturális és tájékoztatási intézményrendszerünk beomlik, hogy gazdasági és politikai értelemben versenyképtelenné és jelentéktelenné válik a vajdasági magyar közösség – olvasható a munkatervben.

TÖBB PÉNZ

Az MNT jövő évi költségvetésének bevételi és kiadási oldalán is valamivel több, mint 446 millió dinár szerepel. Az idei büdzséhez képest ez nagyjából 20 százalékos növekedést jelent. Növekedtek a magyarországi támogatások, valamint a hazai források is.

A 2012-ből átvitt összegek 113 millió dinárt tesznek ki, a külföldi adományok 241 millió dinárt, a költségvetési (köztársasági, tartományi és önkormányzati) támogatások 88,9 millió dinárt, a kamatbevétel 2 millió dinárt, az egyéb, máshová be nem sorolt bevételek 1,7 millió dinárt tesznek ki.

2013-ban a kultúra területét érintő támogatásokra 9,9 millió dinárt tervez elkülöníteni az MNT, a közoktatásra 13,3 millió dinárt, a felsőoktatásra 212,5 millió dinárt, a tájékoztatási eszközök támogatására pedig 6,3 millió dinárt. Nonprofit szervezetek támogatására 11,5 millió dinárt terveznek kiutalni.

E napirendi pontot megelőzően a tanács megszavazta idei utolsó pótköltségvetését is.

MAGYAR SZÓ: MEGÚJULT HONLAP

Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője a munkaterv beterjesztésekor elmondta, hogy jövő tavasszal ismét elindul a Magvető élőújság-sorozat. A Képes Ifjúság már nem 32+4, hanem 24+4 oldalon jelenik majd meg, részletezte Varjú, mondván, hogy a fiatalokat megcélzó kiadványban a jövőben több szerzői szöveget, és kevesebb internetről letöltött írást szeretne látni.

Varjú arról is beszámolt, hogy javában készül az új munkahelyi besorolás. A munkahelyeket racionalizálni kell, az újságíróktól a főszerkesztő nagyobb rugalmasságot vár el, nem lehet, hogy csak egy rovatnak írjanak, derült ki a beszámolóból, mint ahogyan az is, hogy nagyon nagy szükség lenne egy belgrádi tudósítóra is, aki nemcsak a Magyar Szót látná el írásokkal, hanem a Vajdasági Magyar Médiastratégia, azaz az együttműködés elve mentén a Pannon RTV-t, a Hét Napot, vagy más tájékoztatási eszközöket is.

Jövőre talán elindul a Civil Kirakat című melléklet, amely feltehetőleg napilapunk pénteki számában jelenne meg. A Magyar Szó népszerű melléklete, a Tarka Világ jövő decemberben ünnepli ezredik számának megjelenését, ebből az alkalomból a Magyar Szó valószínűleg kiad egy könyvet, a mellékletben megjelent legjobb receptekkel, interjúkkal és egyéb írásokkal.

A Strandszépe szépségversenyt az idei hatalmas siker miatt jövőre is meg szeretnék ismételni – részletezte Varjú, majd beszámolt lapunk megújult honlapjáról, amelyen ismét életbe lépett az olvasói hozzászólás lehetősége. A Magyar Szó új honlapján kizárólag a Facebookon regisztrált személyek tudnak kommentárt fűzni a cikkekhez, magyarázta Varjú, majd arra kérte az MNT tagjait, hogy folyamatosan jelezzék észrevételeiket a honlap kapcsán.

Ökrész Rozália, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója bejelentette, hogy jövő évi költségvetésünk 370,6 millió dinárt tesz majd ki. Ez nagyjából 4 százalékos csökkenést jelent az idei büdzséhez képest. A költségvetés reális és megvalósítható, hangsúlyozta Ökrész, hozzátéve: a Magyar Szó nem támaszkodhat az anyaországi és a hazai támogatásokra, vagy az alapító támogatására, növelni kell a lap saját bevételeit. Igazgatónk hiszi, hogy a takarékossági terv és az ésszerűsítés után a főszerkesztő munkaterve is és a pénzügyi terv is megvalósíthatóak lesznek.

MÉDIATERVEK

Az MNT megerősítette az általa alapított Magyar Szó Lapkiadó Kft., Hét Nap Lapkiadó Kft., és a társalapított Pannónia Alapítvány és Mozaik Alapítvány 2013-as munka- és pénzügyi terveit.

A Hét Nap Lapkiadó Kft. 2013-as munka- és pénzügyi tervét László Edit mutatta be. Arról beszélt, hogy a jövőben növelniük kell a lapeladásból és a reklámokból befolyó bevételeket, hogy minél kevésbé kelljen a támogatásokra támaszkodniuk.

– Az eladott példányszám növelése stratégiai cél. 2013 elején egy szakértői csoportot fogunk piackutatással megbízni. Szeretnénk megtudni, hogy olvasóink mit szeretnének látni a lapban, illetve azt is szeretnénk kideríteni, hogy bizonyos emberek milyen indokkal nem vásárolják a Hét Napot. Látványosabb grafikai arculatváltást kívánunk kivitelezni. Reméljük, hogy idén felújított honlapunk jövő év végéig meghozza a hozzá fűzött reményeket. Már most fiatal munkatársakkal bővült szerkesztőségünk, és a jövőre nyugdíjba vonuló újságírók helyébe szintén fiatal, képezett újságírókat kívánunk alkalmazni. Jövő szeptemberig szeretnénk, ha megvalósulna egy modern lapterjesztőprogram implementálása. Fontosnak tartjuk elmélyíteni az MNT alapította médiumokkal az együttműködést. A következő évet az ésszerűségnek, a nyitottságnak és a rugalmasságnak kell jellemeznie – összegezte László.

A Pannon RTV-t működtető Pannónia Alapítvány a következő évben folytatni kívánja a nagyjából egy éve megkezdett építkezési és bővítési folyamatokat – emelte ki Bodzsoni István vezérigazgató, hozzátéve: a tájékoztatási területet nem bővítik ki, a meglévő műsorok minőségét kívánják javítani, a kulturális és szórakoztató műsorok sugárzási idejét viszont növelni tervezik.

– Idén 37 százalékkal sikerült bővíteni sugárzási területünket, jövőre ezt tovább kívánjuk növelni. A cél ismert: a Pannon egész Vajdaságban látható legyen. Most Nyugat-Bácskában terjeszkedünk, Zomborban és Apatinban már nézhetnek bennünket az emberek. Szeretnénk, ha egy év múlva ilyenkor már Vajdaság 90 százalékában követhetnék a Pannon TV adását. Tovább kívánjuk bővíteni tudósítóhálózatunkat. Jelenleg 17 települést fedtünk le embereinkkel – emelt ki részleteket Bodzsoni a munkatervből, majd elmondta, hogy jövő évi költségvetésüket 92 millió dinárban tervezték.

Idén ősszel megújult a Mozaik TV-t működtető Mozaik Alapítvány vezetői struktúrája. A munkaterv értelmében az új vezetőség célja, hogy a közszolgálatiság minden követelményének eleget tevő médiaházat építsenek ki, méghozzá minél gyorsabban – közölte Hoffman Artúr, az alapítvány igazgatója, mondván: egyik legfontosabb célkitűzésük a következő évben a Pannon TV-vel megkezdett együttműködés elmélyítése. Jó lenne, ha a két tévéadó között létrejöhetne az élő kapcsolat – derült ki a beszámolóból, mint ahogyan az is, hogy mindehhez persze stabilizálni kell a pénzügyi hátterüket. A Mozaik is arculatváltást tervez végrehajtani, valamint szeretné megújítani honlapját, vonzóbbá téve azt. A reklám- és a pályázati bevételeket is növelni szeretnék jövőre. Költségvetésüket 13 millió dinárban tervezték.

A HIVATALOS NYELVHASZNÁLAT EGY ÉVE

Az ülés folytatásában Beretka Katinka, az MNT hivatalos nyelvhasználattal megbízott tanácsosa az MNT hivatalos nyelvhasználati stratégiájának Közigazgatási Hivatal általi végrehajtására vonatkozó idei beszámolót ismertette.

A dokumentumból kiderült, hogy a Közigazgatási Hivatal hivatalos ajánlásokat tett a Polgári Jogvédőnek egy új hivatalos nyelvhasználati törvény kidolgozására. Megalkották a Hivatalos nyelvhasználatról szóló határozatjavaslatot, amelynek célja a hatályos jogszabályok által nyújtott kereteken belül a hivatalos nyelvhasználat eddig nem (vagy nem eléggé körültekintően) szabályozott kérdéseinek a rendezése, idomítva azt a helyi önkormányzati viszonyokhoz.

A KH több, elsősorban a törvénynél alacsonyabb rangú jogi aktus esetében fordult a meghozó szervhez azok mielőbbi módosítása miatt, majd a szervek esetenkénti passzivitása után a Polgári Jogvédőnek és a Tartományi Ombudsmannak foglalták össze a problémákat. Ez utóbbiak mindegyik esetben interveniáltak az illetékeseknél.

Tartalmilag felfrissítették a 2011 folyamán kiadott Nyelvi jogaink Szerbiában című nyelvhasználati útmutatót és terjesztették azt. Az idei tanév megkezdése után majdnem kétezer középiskolás diák és tanáraik között osztották ki. Idén 28 törvényt fordítottak le, illetve meglévő fordítást javítottak ki. A KH illetékeseinek közbenjárása nyomán az idei évtől pedagógusaink már anyanyelvükön is szakvizsgázhatnak. Idén is megszervezték a jogi szaknyelvi szemináriumot.

A Nyelvhasználati Bizottság idén első alkalommal ítélte oda a Magyar Nyelv Hivatalos Használatáért díjat két olyan személynek, akik a szűkebb-tágabb környezetükben tevékenységükkel hozzájárultak a hivatalos nyelvhasználat többnyelvűségének fejlődéséhez. A díjat két személynek, egy magyar és egy horvát nemzetiségűnek ítélte oda a bizottság: Horváth Istvánnak és Nikola Perušićnak.

Orosz János tartományi segédtitkár, a Nyelvhasználati Bizottság tagja összeállította a szerb–magyar/magyar–szerb jogi és közigazgatási szótárt, amely a Fórum KK gondozásában, az MNT és a magyarországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával jelent meg 1000–1000 példányban 2011 végén, illetve 2012 első felében. Elkezdődött a magyar nyelvű iratminta-gyűjtemény összeállítása. Jelenleg nagyjából ötven iratminta tölthető le az MNT honlapjáról, de amint azt Beretka bejelentette, december 31-én déli 12 óra után feltehetőleg már százra emelkedik ez a szám.

TERVEZ A SZEKERES

A tanács megerősítette a Szekeres László Alapítvány 2012. évi munkaterve és pénzügyi terve módosítását, valamint az alapítvány jövő évi munka- és pénzügyi tervét.

Az alapítvány jövőre is folytatni tervezi a Kisvállalkozásokat Támogató Kölcsön Programot, valamint a kis összegű projektumok támogatását, újabb körben támogatják a diplomahonosítást és megszervezik a téli gálaműsort a kisiskolások és óvodások számára.

Jövő évi költségvetésében az alapítvány bevételi és kiadási oldalon is 10,8 millió dinárt határozott meg. Külföldi adományokból 9,8 millió dinárra, kamatbevételből 400 ezer dinárra, jogi és természetes személyek önkéntes adományaiból pedig 551 ezer dinárra számítanak.

Az ülés folytatásában a tanács tagjai megerősítették a Forum Könyvkiadó Intézet 2013. évi kiadói és munkatervét, valamint jövő évi pénzügyi tervét, majd a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet jövő évi munka- és pénzügyi tervét, a továbbiakban az MNT által társalapított kulturális intézmények jövő évi munkaterveiről és pénzügyi terveiről határoztak, valamint megerősítették a Törökbecse község általános iskolai hálózatának módosítására vonatkozó véleménynyilvánításról szóló záradékjavaslatot.