2024. április 24., szerda

Tóthfalu nemsokára kivirágzik

Tóthfalu vezetői hosszú évek óta azon dolgoznak, hogy a kis település – ezernél jóval kevesebb lakosával – elkerülje a sok-sok kihalófélben levő falu sorsát. A futballakadémia létrejötte után jó esély van kosárlabda-akadémia megalapítására is, miközben mind többet tesznek a turizmus fellendítéséért is.

A tóthfalusiak hisznek abban, hogy terveik meg is valósulnak (Fotó: Fodor István)

A tóthfalusiak hisznek abban, hogy terveik meg is valósulnak (Fotó: Fodor István)

A falu különböző szervezeteinek vezetői karácsony előtt számos sikerről számoltak be a sajtónak, de bőven vannak terveik is. Bata Ferenc, a helyi közösség elnöke mellett Utasi Jenő, az egyházi ügyeken kívül is számos területen áldásos tevékenységet végző plébános, Lékó Lajos, a helyi közösség tanácsadója, Faragó Zoltán turisztikai előadó és Zsoldos Rózsa, a tájház tulajdonosa szóltak az évi munkáról. Mellettük Csikós Árpád a mezőgazdasági civil egyesület tevékenységét ismertette; Bontovics István az egyre terebélyesedő sportéletről tájékoztatott; Kálmán Bernadett a kézimunkázók szerepéről adott ismertetőt; Sziráki Norbert a tűzoltóknak a közéleti szerepvállalásáról beszélt, Bata Gellért pedig a nyugdíjas-egyesület tevékenységéről.

Ottjártunkkor éppen három autóbusszal találkoztunk a faluban. A nagy forgalom nyilván azzal magyarázható, hogy hatvanöt aktív játékosa, de hetvennél több tagja van az itt működő futballakadémiának, a diákok pedig különböző középiskolákban tanulnak, nem csak a zentai tehetséggondozó gimnázium kihelyezett tagozatán. S ha már nagy a forgalom, utakat is aszfaltoztak – részben községi támogatással – a településen. A többi beruházás közé sorolhatjuk a parkolóhelyek építését, filagóriák állítását, a helyi közösség épületének adaptálását, bár az még nem fejeződött be. Miként a templomtető újjáépítése sem. A magyarkanizsai Potisje–Tondach cserepet ajándékozott erre a célra, a tartományi kisebbségügyi titkárság anyagiakkal támogatta, jövőre pedig a községi önkormányzat is segítséget ígért a tető újjáépítéséhez. A templomnál tartva nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az idén szobrot emeltek az emlékparkban Szabó Dénes mártír plébánosnak.

Ha minden jól megy, Tóthfalu sportiskoláiról és -életéről válik egyre ismertebbé, hiszen a futball mellé megalakulhat Rátgéber László kosárlabda-akadémiája lányok számára, a labdarúgók pedig máris sikereket tudnak fölmutatni. Igaz, hogy az U17-es csapat a 4. helyezésével „csak” a középmezőnybe tartozik, de a fiatalabb korosztály a Szabadkai Ligában vereség nélkül fejezte be első helyen az őszi bajnokságot, a felnőttek pedig csak amiatt tartózkodnak a Tisza Menti Ligában, mert a legalacsonyabb versenyfokozatból kellett indulniuk. Ők ugyanis minden ellenfelüket legyőzték, és negyven adott gól ellenében mindössze hármat kaptak. A bajnokság mellett résztvevői és szervezői voltak az Aranycsapat-versenynek, 11. alkalommal rendezték meg a Lékó János-emléktornát, valamint több mint hatvan vendéget fogadtak a Kárpát-kupán.

A sportfejlesztés, persze, nem áll le: az idén új labdarúgópályát avattak a Kövér László vezette magyar országgyűlési csapat részvételével, s a harmadik játékteret is májusban átvehetik a labdarúgók, így jövőre a centerpálya mellett két edzőpályájuk is lesz.

Elsősorban a futballoktatáshoz köthetjük a kollégium működését is, amelyet a Bethlen-alap, Kövér László és Schmitt Pál volt köztársasági elnök egyaránt támogatott, meg a kupuszinai plébánia is segítette adományaival az étkeztetést.

Ha már mind többen ismerik Tóthfalut, úgy gondolták a helybeliek, hogy érdemes még többekkel megismertetni, s négy éve hozzáláttak a turizmus építéséhez is. Fő látványosság a faluház igen gazdag látnivalókkal, de itt található Délvidék legnagyobb turulemlékműve is. Persze, a gasztronómiai kínálat sem elhanyagolható, aminek sajátossága, hogy a vendégek is részt vehetnek a sütés-főzésben. Van már tíz vendéglátó, akik ötven személynek tudnak szállást adni, szükség esetén pedig a kollégium is „besegít”. Az idén 1250 vendég érkezett a faluba, főként átutazók Magyarországról, de 640 vendégéjszakát is eltöltöttek Tóthfaluban, s csillagtúrákat is szerveztek innen.

A turizmusba vetett ambícióik korántsem merültek ki ennyiben: amellett, hogy bővítik a hagyományokhoz kötődő rendezvénykínálatot, a régi iskolát iskolamúzeummá szándékozzák alakítani, a környékén pedig miniskanzent létrehozni régi mesterségek házával együtt. Akár a testvértelepüléseket is bevonják az építésbe, hogy „elhozzák” saját tájegységüket. Hosszabb távra szólóan ökofalu gondolata is fölmerült, meg bormúzeum nyitása.

Két és fél hektárnyi területen erdőt telepítenek, de nem közönségeset, hanem arborétumot. Első lépésként már füvesítettek, és elültettek több mint ezer rózsatövet. Így tavaszra szó szerint kivirágzik Tóthfalu. De hisznek abban, hogy a felsorolt tevékenységnek köszönhetően eljön a fölvirágzás is, különösképpen akkor, ha új lakosok is érkeznek. Egyre többen érdeklődnek ugyanis a letelepedés iránt.