2024. április 23., kedd

Nyugalomra intenek a dél-szerbiai albán politikusok

A feloszlatott Preševo, Medveđa és Bujanovac Felszabadító Hadserege fegyveres összetűzéssel fenyegette meg a kormányfőt, miután ő bejelentette, hogy eltávolítanák a Preševóban felállított al

Nagy port kavart az a kijelentés, amit a korábban feloszlatott Preševo, Medveđa és Bujanovac Felszabadító Hadserege (UÇPMB) intézett Ivica Dačić szerb miniszterelnökhöz, amelyben a dél-szerbiai albánok egykori félkatonai alakulata fegyveres összetűzéssel fenyegette meg Dačićot. A Preševo jone (http://www.preshevajone.com/) honlapján azt írták, „könnyedén felveszik újra a csizmát, az egyenruhát és fegyvert fognak a kezükbe”. A fenyegetést megelőzően Dačić kijelentette, amennyiben a preševói hatóságok ezt nem teszik meg, Szerbia erővel eltávolíttatja az egykori UÇPMB elesett tagjainak emlékére állított emlékművet. Az emlékművön annak a 27 albánnak a neve áll, akik a szervezet tagjaként elestek a jugoszláv hadsereggel vívott fegyveres harcokban 1999 és 2001 között.

A vitatott emlékmű (Fotó: Beta)

A vitatott emlékmű (Fotó: Beta)

– Szerbia jogállam. Ha a kérdéses emlékművet nem a mi törvényeinket tiszteletben tartva emeltették, el fogjuk távolítani azt – mondta szerdán a miniszterelnök.

Shefket Hasani, az egykori UÇPMB egyik vezető beosztású tagja azt mondta, amennyiben valaki hozzányúl a preševói emlékműhöz Dačić 500 tettrekész katonával fogja magát szembetalálni. Hasani egyúttal arra szólított fel Szerbiát, részesítse előnyben a párbeszédet, hogy „inkább ma találkozzunk a tárgyalóasztalnál, mint holnap az erdőben”.

Csütörtökön több dél-szerbiai albán politikus intette nyugalomra.

– Miféle Szerbia elleni fegyveres konfliktusról vagy háborúról beszélnek?! Erről szó sem lehet, és arra hívom fel mindenki figyelmét, főleg a sajtóét, hogy ne szítsa a feszültséget – nyilatkozta a Danas napilapnak Ragmi Mustafa, az Albán Demokrata Párt vezetője, Preševo polgármestere. Mustafa hozzátette: – Itt nagyobb gondok is vannak, amelyek ronthatnak a szerbek és az albánok közötti viszonyon, mint egy internetes nyilatkozat.

Az egyébkény radikálisabb elveket valló Jonuz Musliju, a Demokratikus Fejlődés Pártjának elnöke is hasonló véleményen van. Szerinte „inkább szenzációhajhászásról van szó, mintsem a valóságról”. Párbeszéd útján kell megoldani az emlékmű problémáját, és semmiképp sem a sajtón keresztül üzengetve, tette hozzá.