2024. április 24., szerda

„Mindenki, aki az én mandátumom ideje alatt lopott, engem támadott hátba”

Boris Tadić: Azok, akik ellen ma vizsgálat folyik, személyesen esküdtek meg előttem, hogy a vádak nem igazak

A szocialistákkal való megbékélést nem sorolja politikai tévedései közé Boris Tadić. A demokraták és az állam volt elnöke a NIN-nek adott interjújában többek között a párt egyes tagjai ellen folyó bűnügyi vizsgálatokról, a DP pozíciójáról és az előrehozott választások lehetőségéről is nyilatkozott.

A Szerbiai Szocialista Párttal 2008-ban aláírt történelmi megbékélést Tadić nem sorolja az általa elkövetett politikai hibák közé, szerinte ez egy szükséges lépés volt. A kérdésre, nem gondolja-e, hogy ezzel kiábrándított számos választót, a volt elnök ezt válaszolta:

- Sokakat kiábrándított. Először az édesanyámat is. De én nem magánszemély voltam a politikai életben, hanem nyilvános tisztséget töltöttem be. Nem kezeltem volna én le sem Dačićtyal sem Nikolićtyal. Nikolić 2008-ban halálosan megfenyegetett. A szakszervezeti otthonban tartott összejövetelen azt mondta: ha Boris Tadić aláírja az EU-val a társulási és stabilizációs megállapodást, felakasztjuk. Az én munkám nem az volt, hogy mások személyek érzéseit tartsam tiszteletben, hanem hogy a köz érdekét tiszteletben tartsam. Ha a regionális megbékélést képviseltem, elnézést kérve az áldozatokért, amelyeket valaki egyik nép nevében a másik népnek okozott, hogyan térhettem volna el teljesen ettől az elvtől Szerbián belül. Nem tehetjük meg, hogy a régióval megbékélünk, egymás között viszont nem.

Nem kellett volna összecsókolózni.

- Ha én nem építettem volna ki ilyen viszonyokat Dačićtyal 2008-ban, akkor egy Dačić-Nikolić-Vučić-Koštunica kormány alakult volna. Mit gondol, Szerbia ebben az esetben megkapta volna a tagjelölti státust, majd a vízumliberalizációt? Nem. Szerbia megváltozott e megbékélés után. Politikai ellenfeleim – azok az emberek, akik a legszörnyűbb dolgokkal fenyegettek az életben, gyakorlatilag átvették azt a politikát, amit én képviseltem. Vonatkozik ez az Európai Uniós csatlakozásra és a fenntartható megoldásra is Koszovó esetében. Meglátjuk, meddig folytatják. Leállították a szervezett bűnözés elleni harcot. Tudom, foglalkoztam ezzel. A korrupció elleni harcot elmélyítették, ezt elismerem. Kérdés, hogy ez átalakul-e a korrupció elleni állandó harccá, vagy csupán politikai-marketing tevékenységről van szó.

Érez-e felelősséget, amikor azt látja, hogy a DP egyes tisztségviselői előzetes letartóztatásban vannak? Amiért pártját úgy emlegetik, mint korruptak és tolvajok pártját?

- Azt, hogy voltak-e korruptak és tolvajok a Demokrata Pártban, megállapítja majd a bíróság. Személyesen is érdekelt vagyok, hogy a korrupcióellenes eljárásoknak a végére járjanak és megtudjam az igazságot. Azok, akik ellen ma vizsgálat folyik, személyesen esküdtek meg előttem, hogy a vádak nem igazak. Én visszafogott ember vagyok, meghagyom annak lehetőségét, hogy senki sem bűnös, amíg ezt nem bizonyítják. De mindenki, aki az én mandátumom ideje alatt lopott, engem támadott hátba. Személyes érdekem megtudni, ki támadott hátba.

Amíg Ön volt hatalmon, Dulićot úgy emlegették, mint a párt csúcsán lévő embert, az újságírók között pedig az volt a gúnyneve, hogy „tíz százalék”. Miért nem reagált akkor?

- Nem volt erőm azzal harcolni, amit a lapok írtak. A Demokrata Párton belül is felróják nekem, hogy senkit se váltottam le. Az a hibám, hogy nem vagyok képes megbüntetni valakit, aki ellen nincsenek bizonyítékaim. Ez egy nagy hibám. De az is lehet, hogy egyfajta elvszerűség.

A közvéleményben olyan találgatások vannak, hogy tavasszal választások lehetnek. Mit gondol erről?

- Nem lehetetlen. Lehetséges, hogy a kormánypártok támogatottsága olyan mértékű, hogy különbözőek az érdekeik. Az, hogy a DP elnökeként én nem írtam ki a választásokat akkor, amikor a párt népszerűsége 40 százalék körül volt, meglepte az SZSZP-t és a G17 Pluszt is. Ők mindvégig erre számítottak.

A Demokrata Párt kész a választásokra?

- Nem. E pillanatban nem. De tavaszig még készen állhat.

Ez mitől függ?

- A pártvezetéstől. Az új vezetésnek fel kell készítenie a pártot a választásokra, élesítenie kell a kritikus fellépést. Kell, hogy véleménye legyen minden fontos kérdésben. Nem teheti meg a DP, hogy este kilencig hallgat Mišković letartóztatásáról.