2024. április 19., péntek

Csődeljárás a Jugoremedijában

A nagybecskereki gyógyszergyár dolgozóit a rendőrség távolította el a bíróságról

A nagybecskereki Gazdasági Bíróság csütörtöki végzésével csődeljárás kezdődött a Jugoremedija gyógyszergyárban, ennek következtében a vállalat 403 dolgozója maradt munka nélkül. A dolgozók és a kisrészvényesek mindvégig tiltakoztak a csődeljárás ellen. A mintegy száz elégedetlenkedő az egyik pillanatban hangos dobogásba kezdett, majd dulakodás történt köztük és a bíróság biztonsági szolgálatának dolgozói között, aminek az lett a vége, hogy a helyszínre érkező rendőrök kitessékelték a bíróságról a tiltakozókat. Gordana Kocić csődeljárási bíró a négy és fél órás tárgyalás után megállapította, hogy megvannak a törvényes feltételek a csődeljárás elindításához.

Zdravko Deurić korábbi igazgató elsőként hagyta el az épületet (Fotó: Kecskés István)

Zdravko Deurić korábbi igazgató elsőként hagyta el az épületet (Fotó: Kecskés István)

A Hypo Alpe Adria Bank december 3-án kezdeményezte a csődeljárást a Jugoremedijában. A nagybecskereki gyógyszergyárral ugyanis ez év áprilisában banki kölcsönökkel kapcsolatos szerkezetátalakítási szerződést kötöttek, de a csaknem 700 millió dináros adósság miatt fizetésképtelenné váltak és nem tudták teljesíteni vállalt kötelezettségeiket. A bank viszont a szerződés értelmében zálogjogot kapott a gyár ingó és ingatlan vagyonára. Duško Bulatović, a bank jogi képviselője kijelentette, hogy a Jugoremedijától 1,6 millió eurót követelnek, közben a gyár számlája már több mint egy éve zárolva van. Radovan Savić csődeljárási igazgató közölte, hogy a gyár adóssága csaknem 400 millió dinárral nagyobb a vagyonuk értékétől. Mint megjegyezte, a gyár vagyonjogi helyzetének első értékelése és a 35 napon belül esedékes első hitelezői tárgyaláson kell dönteni a csődről, amihez a hitelezők 70 százalékának jóváhagyása szükséges. Ha nem szavazzák meg, akkor 90 napos határidőt hagynak az esetleges átszervezési terv benyújtására. A csődeljárási igazgató azt is közölte, hogy a dolgozók egy része ideiglenesen munkaviszonyban marad a megkezdett munkák befejezéséig, vagy az esetleges új munkafeladatok elvégzésére.

Vladimir Pecikoza, a Jugoremedija Önálló Szakszervezetének elnöke kijelentette, hogy a dolgozók és a részvényesek fellebbezést nyújtanak be a bírósági végzésre, amivel csődeljárást indítottak. Mint mondta, azt remélték, hogy a csütörtöki tárgyaláson megjelenik az állam képviselője, akitől egy átszervezési terv benyújtását várták. De nem így történt, és ebből szerinte arra lehet következtetni, hogy az államot nem érdekli a tulajdonában levő 42 százalékos vagyon. A dolgozók abban bíznak, hogy az újvidéki Fellebbviteli Bíróság elfogadja a dolgozók és a kisrészvényesek érvelését. Addig is mindent megtesznek annak érdekében, hogy olyan beruházót találjanak, aki elfogadja a gyár átszervezési tervét.

Slobodan Tomić, a Jugoremedija jogi képviselője megpróbálta elhalasztani a döntés meghozását. Először is panaszt nyújtott be, amiért szerinte nem adottak a tárgyalás eljárásügyi és technikai feltételei, és nehezményezte, hogy nem érkezett meg idejében a csődeljárási igazgató gazdasági-pénzügyi jelentése. Amikor panaszát elutasították, azt kérte a bíróságtól, hogy tegyék lehetővé a dokumentumok és a tárgyalás fordítását a Nagybecskereken hivatalos használatban levő magyar, szlovák és román nyelvre. A bíró azonban megállapította, hogy a teremben mindenki tud szerbül.

Példa nélküli rendőri jelenlét

Példa nélküli rendőri jelenlét

A csütörtöki tárgyaláson többek között jelen volt Jelena Jovanov, a Jugoremedija igazgatója, Zdravko Deurić, a gyár korábbi igazgatója és Borka Pavičević, a Centar za kulturnu dekontaminaciju nevű belgrádi civil szervezet vezetője.

A kilenc órára kitűzött tárgyalás kétórás késéssel kezdődött. Előbb termet kellett változtatni, mert a több mint száz dolgozó nem fért be a tárgyalásra eredetileg kijelölt terembe. A dolgozók ezután azt követelték, hogy a tárgyalást kamerákkal felvételezzék, de ezt a bírónő elvetette, mivel ehhez nem kértek engedélyt. Így az újságírók zöme csak az utcáról követhette az eseményt. Tiltakozásul a dolgozók elkezdték verni a padlót, amire megjelent a rendőrség, majd a bűnvádi feljelentésekkel megfenyített dolgozók elhagyták a bíróság épületét.