2024. április 25., csütörtök

Szomjan maradhat Bácsgyulafalva

Az idén december eleji havazás újra ráirányította a figyelmet a tényre, hogy Bácsgyulafalva, vagyis Telecska lakossága gyakorlatilag egyetlen kútra szorul, amennyiben az kiesik a vízhálózat rendszeréből, a polgárok tartósan ivóvíz nélkül maradnak. A legutóbbi ilyen átmeneti túszhelyzetet ugyan nem a kúton történt üzemzavar, hanem áramkimaradás okozta. A rendkívül intenzív havazás és erős szél megrongálta a magasfeszültségű távvezetéket, ezért huszonnégy órára villany nélkül maradt a falu. Ha pedig nincs áram, a kút pumpája se működött. Ekkor a helyi közösség áramfejlesztője segítségével este és másnap reggel 1-1 órára biztosították a vízellátást, de ha az történik, mint az alig egy évtizeddel korábban fúrt kúttal, hogy egyik pillanatról a másikra végérvényesen hasznavehetetlenné válik, szomjan marad az egész falu.

A legfiatalabb kút „hűlt” helye

A legfiatalabb kút „hűlt” helye

Telecskán korábban több kút is hálózatba kötve működött, de ezek vagy kiapadtak, vagy megromlott a vízminőségük, illetve hasznavehetetlenné váltak, így ma csak egyetlen, 1974-ben fúrt látja el a lakosság szükségleteit. Természetesen örömmel vette a helyi közösség tanácsa a zombori Vodokanal vízművek ajánlatát, hogy új kutat fúr a faluban, hiszen tervei szerint éveken belül ez a vállalat veszi át a környező falvak vízellátási feladatait. Másfelől a településnek egyetlen parájába se kerültek a munkálatok.

Csakhogy homokszem került a szerkezetbe.

A Vodokanal közvállalatnak egyetlen kikötése volt, az új kútnak állami tulajdonban lévő területen kell lennie. Erre a helyi közösség tanácsa a hasznavehetetlenné vált furat mellé javasolta az új furatot, tekintve, hogy az a HK udvarán, állami tulajdonú portán van, és takaros épületben ott megvan hozzá az összes szükséges és üzemképes berendezés. A kivitelező ennek ellenére másik lokációt választott, és egykettőre el is készült az új kút furata. Csakhogy, amikor az áramot szerették volna a helyszínre vezetni, kiderült, hogy előzőleg nem ellenőrizte le a kivitelező a telek besorolását, ami nem építkezési terület, hanem: erdő. Ott pedig nem lehet építkezni. Ezt követően a kútfejet lezárták, és egész évben nem történt semmi. Nyáron még úgy értesültünk a helyi közösségben, hogy a megfelelő engedélyeztetést követően csak csatlakoztatni kell a kutat a meglévő vezetékre, és szinte nyomban üzembe lesz helyezhető. Most viszont Keszég Kornél, a HK tanácselnöke arról számolt be, hogy a Vodokanalból kapott tájékoztatás szerint tavaszig biztosan nem történik semmi a kúttal, és még nagy szükség esetén sincs mód a bekapcsolására.

Tápai József: Ha időben megnézték volna a telekkönyvi kivonatokat, ma működne a kút

– A számunkra kedvezően alakuló vízellátási megoldás egy bürokratikus tévedés során akadt el. Van ugyan új kutunk, de voltaképpen olyan, mintha nem lenne, hiszen nincs mód az üzembe helyezésére – nyilatkozta Tápai József, a HK végrehajtó bizottságának elnöke. Persze nem kilátástalan a helyzet, az érintett terület ugyanis a Szerbia Erdei Közvállalat tulajdonában áll, és a zombori adminisztráció területcserét kínált fel neki, hogy utána átminősíthesse a kút körötti telket, és üzembe állításával a vízellátás tekintetében biztonságot teremtsenek a telecskai polgárok számára.

A falu addig legfiatalabb kútja tíz év működés után 2008-ban végérvényesen hasznavehetetlenné vált. A mostani legfiatalabbat még 2011 novemberében fúrták, és még ma is csak egy betonplató áll a helyén, mint a bürokratikus mulasztás gyászos emlékműve. A telecskaiak pedig joggal félnek, hogy ha egyetlen vízbázisuk meghibásodik, ivóvíz nélküli kilátástalan helyzetbe kerülnek.