2024. április 18., csütörtök

Kimagasló haladó fölény

Az SZHP-t a szavazók 41 százaléka támogatja, a második helyen a DP áll 16,1 százalékkal

A dinamikus korrupcióellenes harc meghozta várt gyümölcsét, ugyanis a Szerb Haladó Párt népszerűbb mint valaha, derül ki a B92 felméréséből. A közvélemény-kutatás szerint a haladókra ma a szavazópolgárok 41 százaléka szavazna. Ez 11 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt, a növekedést pedig elsősorban Miroslav Mišković és a többi korrupcióval gyanúsított személy ügyének köszönhetik. Jócskán lemaradva követi őket a Demokrata Párt, 16,1 százalékos népszerűséggel, ami 7 százalékkal kevesebb, mint 12 hónappal korábban. A szocialisták 14,9 százalékon állnak, de ezúttal önállóan, koalíciós partnereik a nyugdíjas párt és Palma Egységes Szerbiája nélkül, velük összesítve megelőzik a demokratákat.

A Szerbiai Demokrata Párt stabilan tartja pozícióját, egy év alatt fél százalékkal csökkent támogatottságuk, most 7,8 százalékon állnak.

A dolgok jelen állása szerint ma csak ez a négy párt tudná átlépni a bejutási küszöböt, nem számítva a kisebbségi pártokat, amelyekre az 5 százalékos küszöb nem vonatkozik.

A „piros vonal” alatt az első a Szerb Radikális Párt, 4,4 százalékkal, az LDP a cenzus alá került, 4,1 százalékkal, Dinkić pártjának 2,5 százalékos a támogatottsága, illetve a 2 százalék fölött van még a Dveri mozgalom 2,1 százalékkal.

A legnépszerűbb politikus Aleksandar Vučić a haladók elnöke, róla 48 százaléknak van pozitív véleménye, őt követi Ivica Dačić akiről pozitívan a megkérdezettek 37 százaléka gondolkodik, negatívan 25 százalék. Tomislav Nikolić államfőről pozitív véleménye 36 százaléknak van, negatív 31-nek. A negatív listát Dragan Đilas újonnan megválasztott demokrata elnök vezeti, róla 45 százaléknak van negatív véleménye, míg pozitívan mindössze 19 százalék tekint rá.