2024. március 29., péntek

Napirenden az MNT felnőttképzési stratégiája

Jövőre megkezdődnek a magyarul is oktató szabadkai állami egyetem megalapításának előkészületei

Dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke hétfői sajtótájékoztatóján beszámolt az MNT csütörtöki, soron következő XXVIII. rendes ülésének témáiról. A huszonhét napirendi pont között szerepel egyebek mellett a tanács idei utolsó pótköltségvetése, valamint a jövő évi büdzsé és munkaterv. Emellett napirendre kerül az MNT felnőttképzési stratégiája, valamint a tanács által alapított intézmények jövő évi pénzügyi és munkaterve.

Korhecz Tamás

A 2013-as költségvetésről tudni kell, hogy a tervek szerint bevételi és kiadási oldalán is valamivel több mint 446 millió dinár fog szerepelni. Az idei költségvetéshez, illetve utolsó pótköltségvetéshez képest ez nagyjából 20 százalékos növekedést jelent, hangsúlyozta Korhecz, mondván, hogy a növekmény elsősorban a felsőoktatási ösztöndíjprogram egyre bővülő kedvezményezetti körének tudható be, hiszen a következő évben várható az MNT ösztöndíjasainak immár harmadik generációja.

Elsősorban a magyarországi támogatások növekedésének köszönhetjük, hogy sikerül megnövelni költségvetésünket. A hazai források is bővülnek némileg, hiszen több olyan önkormányzat is költségvetési eszközöket tervezett be az MNT-nek, amely ezt eddig törvénysértő módon elmulasztotta megtenni. A tartományi kormány is nagyobb összegeket tervez fordítani a területén működő nemzeti tanácsok működésére és programjainak megvalósítására, mint az idei évben. A többi napirendi pont közül a felnőttképzési stratégiát emelném ki, amely kiemelkedően fontos dokumentum. Nagyon sokáig halasztottuk a stratégia véglegesítését. Ennek egyetlen oka az volt, hogy vártuk a szerbiai felnőttképzési törvény megszületését. Ez a mai napig nem történt meg, csak egy köztársasági stratégia létezik ebben a témában. Ezért döntöttünk úgy, hogy a köztársasági törvény hiányának ellenére lefektetünk egy cselekvési programtervet a jövőre vonatkozólag. A stratégiával koordináltabbá kívánjuk tenni a felnőttképzéssel foglalkozó intézmények munkáját. Így szeretnénk nagyobb lehetőségeket biztosítani a nem formális oktatás különböző lehetőségeinek tekintetében – mondta el Korhecz.

Az MNT elnöke a tanács idei évi teljesítményét is értékelte, mondván: a 2012-es év munkáját a 2010-ben megkezdett feladatok, lefektetett tervek sikeres folytatása jellemezte. Elsősorban azoknak az építkezéseknek, stratégiai fejlesztéseknek a végrehajtása jellemezte az évet, amelyeket az MNT öt elfogadott stratégiájában fogalmaztak meg, magyarázta Korhecz, hozzátéve: a munka és az építkezés lankadatlan erővel zajlott. Legalább nyolcvan-kilencven százalékban sikerült teljesíteni a megfogalmazott ígéreteket és hozni a megcélzott számokat, hangsúlyozta Korhecz, mondván, hogy bizonyos dolgok nem úgy sikerültek, ahogyan azt eltervezték, de egészében véve minden stratégia esetében sikerült az adott területen jelentősen előremozdítani a vajdasági magyar közösség ügyét. Ez különösen azért fontos, mert 2012 választási év volt, és ez nem kedvezett sem a stratégiák végrehajtásának, sem az érdemi építkezésnek, fejtette ki Korhecz, hozzáfűzve, hogy sok olyan szereplő, akivel együttműködik az MNT, vagy akinek a munkájától függ a stratégiák végrehajtása, a választással volt elfoglalva.

A 2013-as évben egyrészt a stratégiák végrehajtására vonatkozó akciótervekbe foglaltak megvalósítását kell folytatnunk. Pontosan tudjuk, hogy mit kell teljesítenünk a stratégiák mentén. Két komoly és egyben új programot külön ki szeretnék emelni. Az egyik a magyarul, vagy a magyarul is oktató szabadkai állami egyetemnek a megalapítása, illetve a megalapítás szakmai, politikai és gazdasági előkészületei, a másik pedig az MNT demográfia akcióterve. Ez az a két igazán csomós fa, amelybe bele kívánjuk vágni a fejszénket a 2013-as évben. Ezúttal is magasra tettük a lécet, de úgy vélem, a körülmény, hogy 2013-ban előreláthatólag semmilyen választás nem lesz, hozzájárulhat az MNT ambiciózus terveinek sikeres és következetes megvalósításához – összegezte Korhecz.