2024. március 29., péntek

A Tartományi Szociális-gazdasági Tanács tisztújító ülése

Miroslav Vasin jelentős lépésnek nevezte a Vajdasági Fejlesztési Alap létrehozását

A Tartományi Képviselőház épületében Miroslav Vasin tartományi gazdasági, munkaügyi és foglalkoztatási titkár elnökletével szerdán megtartotta tisztújító ülését a Tartományi Szociális-gazdasági Tanács. A négyéves időszakra megválasztott tanács tagjainak többsége régi, ismerős közszereplő, de új nevek is akadnak közöttük. Hagyományosan a tartományi kormány, a szakszervezetek és a munkaadók képviselői közül jelölték ki a 2012-től 2016-ig terjedő mandátummal rendelkező Tartományi Szociális-Gazdasági Tanács tagjait, akik a tartományi kormány részéről a következők: Miroslav Vasin gazdasági, munkaügyi és foglalkoztatási titkár, dr. Slobodan Puzović tartományi területrendezési titkár, Nataša Pavićević Bajić tartományi energiaügyi titkár, dr. Vesna Kopitović tartományi egészségügyi titkár, Zoran Radoman tartományi pénzügyi titkár és Dejan Avdalović, a tartományi kormány gazdasági tanácsadója. A Vajdasági Munkaadók Uniója (VMA) részéről Stanko Krstin, a szervezet elnöke, Tomislav Bošnjak, a VMA igazgatóbizottságának a tagja, Slavko Novaković, a VMA alelnöke, Nikola Pavičić, a VMA igazgatóbizottságának a tagja, dr. Dušan Ristić, a VMA közgyűlésének az elnöke és Dušan Abadžin, a rumai VMA alelnöke. A Vajdasági Önálló Szakszervezeti Szövetség (VÖSZSZ) megválasztott tagjai: Goran Milić, a VÖSZSZ elnöke, Miodrag Bradonjić, a VÖSZSZ elnökségének a tagja, dr. Dunja Civrić, szintén a VÖSZSZ elnökségének a tagja. A Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet (FEÁSZ) részéről a következő személyek kerültek be a Tartományi Szociális-gazdasági Tanácsba: Slavko Vlaisavljević, a FEÁSZ tartományi bizottságának az elnöke, Milojica Živković, a FEÁSZ tartományi bizottságának a tagja és Violeta Gojković, a FEÁSZ tartományi bizottságának a tagja. Helyettese Tóth Bátori Erzsébet, a Magyar Szó Függetlenség Szakszervezetének az elnöke,

Az éves rotációs elv alapján Miroslav Vasin helyébe új személyt választottak a Tartományi Szociális-gazdasági Tanács élére. Az új elnököt a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet jelölhette, s az alakuló ülés tagjai egyéves mandátummal meg is választották erre a funkcióra Slavko Vlaisavljevićet, a FEÁSZ tartományi bizottságának az elnökét. A titkári hivatalt az alakuló ülés döntése alapján továbbra is Milina Tušnjak tölti be.

Az új összetételű tanács az alakuló ülés után rögtön megtartotta második ülését is, amelynek a témái

az előző összetételű tanács 11. ülése jegyzőkönyvének elfogadása mellett a következők voltak: a gazdaságélénkítő program ismertetése és megvitatása, a tanács következő évi pénzügyi tervének a megállapítása. Jövőre a Tartományi Szociális-gazdasági Tanács 7,5 millió dinárból gazdálkodhat. A jelenlévők részletesebben megismerkedhettek az elfogadás előtt álló, 2013-as tartományi költségvetés sarokszámaival. Miroslav Vasin tartományi gazdasági és munkaügyi titkár jelentős és előrevivő lépésnek nevezte a Vajdasági Fejlesztési Alap létrehozását a megszüntetett Vajdasági Fejlesztési Bank tőkéjének egy bizonyos hányadából. A Vajdasági Fejlesztési Alap 18 milliárd dináros alaptőkével fog rendelkezni – emelte ki a gazdasági titkár, s ezt a pénzt a vajdasági gazdaság támogatására fordítják majd. A kis- és közepes vállalkozások rövid és hosszú távú hitelek kiírására számíthatnak a Vajdasági Fejlesztési Alap megalakulása után.