2024. április 25., csütörtök

Megbízható politikai légkört kell teremteni

A munkaerőpiac kihívásairól tartottak tanácskozást Újvidéken

Miroslav Vasin tartományi munkaügyi, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságával foglalkozó titkár, Stanko Krstin, a Vajdasági Munkáltatók Uniójának elnöke, Vladimir Srdić, a Tartományi Munkaközvetítő Szolgálat igazgatója és Dragomir Đukić, a Vajdasági Gazdasági Kamara igazgatóbizottságának tagja vett részt a pénteki tanácskozáson.

Dragomir Đukić, Vladimir Srdić, Stanko Krstin és a felszólaló, Miroslav Vasin

Dragomir Đukić, Vladimir Srdić, Stanko Krstin és a felszólaló, Miroslav Vasin

Vladimir Srdić elmondta, hogy az idén 423 intézménnyel léptek kapcsolatba, 150 munkaadóval készítettek felméréseket és végeztek kutatásokat abból a célból, hogy a 2013-as évben minél jobban fel tudják készíteni az embereket a munkaerő-piaci kihívásokra. A helyi önkormányzatokat nagy mértékben kell ügyelniük az új munkahelyek megnyitására és a már meglévők megőrzésére, emelte ki Srdić.

Dragomir Đukić kifejtette, hogy a Vajdasági Gazdasági Kamara szerepe az itteni vállalatok termelésének globális szintre emelése. Termelés nélkül nem lehet új munkahelyeket létrehozni, a kamara segít összehangolni az üzletemberek munkáját és megkísérel kedvező üzleti hangulatot teremteni, mondta Đukić.

Stanko Krstin rámutatott, hogy a nagyarányú munkanélküliség nem csak Vajdaságra jellemző, hanem világszerte hódító jelenség. A munkahely az egyén számára nemcsak a életfeltételeket biztosítja, hanem a családjának is egzisztenciát jelent. Az amerikai üzleti magazin, a Forbes a kedvező befektetési környezetről tett közzé egy felmérést, Szerbia a 141 vizsgált ország közül a 90. helyet fogalja el. Ez a felmérés rámutat arra, hogy az országban csökkenteni kell a bürokratikus akadályok számán és egy átlátható, megbízható politikai légkört kell teremteni, s így a befektetőket sikeresebben ide tudjuk vonzani, fejtette ki Krstin.

Miroslav Vasin szerint 2012-ben minden az európai gyakorlatban ismeretes és lehetséges módon igyekeztek növelni a foglalkoztatás arányán. A titkárság és a munkaközvetető igyekezete nyomán Vajdaság-szerte több mint 5000 új munkahelyet sikerült megnyitni. A titkárság és a helyi önkormányzatok együttműködésének köszönhető további 2000 új munkahelyet hoztak létre. Fontos mozzanat a munkanélküliek képző központjának megnyitása, amely a Balkán-félsziget ezen részén egyedülálló intézménynek számít. 2012 végére a munkanélküliek száma a tartományban nem növekedett, hanem csökkent az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva. A legnagyobb problémát a munkások elbocsátása jelenti, mert miközben egyik helyen új munkahelyeket hoznak létre, azzal egyidejűleg máshol a már meglevőket megszüntetik. Jelenleg a vajdasági kormány gazdasági programja közvitán szerepel, amelynek elfogadása után javítani lehet a helyzeten. A munkanélküliség elleni küzdelemben mindenképpen ki kell emelni a kis- és középvállalkozókat, akik sikeresen alkalmaznak új munkásokat. A gondot a nagyobb cégeknél lehet megfigyelni, amelyek még mindig nem találják helyüket a piacon, és naponta akár több száz munkásnak is felmondanak, mutatott rá Vasin.