2024. április 19., péntek

Minőséges időtöltés

A Szabadkai Református Egyházközség templomában az ünnep alkalmából ügyességi játékokat és kézimunkákat készíthettek a gyerekek szüleikkel

Adventi családi napot tartottak szombaton a Szabadkai Református Egyházközség templomában, ahol a gyermekek szüleikkel közösen élménypedagógiai játékokat játszhattak, illetve kézimunkákat is készíthettek. Mintegy 80 gyermek vett rész szüleikkel a foglakozásokban. Mint azt Surányiné Réti Katalin református lelkipásztortól megtudtuk, fontosnak tartották, hogy ebben a rohanó világban a családok legalább az ünnepek idején minőségesen töltsék el az időt.

– Fontosnak tartottuk, hogy a családok ne csak tárgyakat adjanak egymásnak, hanem élményeket is – emelte ki a lelkipásztor. Mint rámutatott, az egyházközség számos olyan programot indított el ebben az évben, amely a családokat helyezi előtérbe. – Elsősorban a fiatal családokat szeretnénk bevonzani, hogy lássák, nem egy unalmas közösség a miénk, hanem megtalálják magukat itt, és lássák, hogy az egyház a második családjuk lehet. Így baba-mama kört indítottunk az idén, illetve kéthavonta modernebb formában családi istentiszteleteket is tartunk, valamint honlapot működtetünk, vagyis tudatosan szeretnénk megszólítani a fiatal családokat. Úgy látom, hogy a fiatalok fogékonyak ezekre a dolgokra, pozitívan viszonyultak hozzá. Szükségesnek tartják az újításokat – tudtuk meg.

A gyerekek és szüleik kipróbálhatták a különböző ügyességi játékokat, amelyek nagy sikert arattak a gyerekek körében, de ugyanakkor élvezettel készíthettek kézművesmunkákat is. A legnépszerűbb a napkeleti bölcsek koronájának elkészítése volt. Fiúk, lányok koronával a fejükön örömmel láttak neki a szalvétaangyalkák elkészítésének, illetve a gipszfigurák kifestésének.

– Köszönet a Bethlen Gábor Alapnak, amelynél pályáztunk, hogy ezt a családi napot meg tudjuk szervezni. De az ilyen családi programokra gyakrabban szükség lenne, hiszen közösségépítő szerepe van – mutatott rá Réti Katalin. Majd hozzáfűzte: – A gyerekek spontánul vesznek részt a játékokban, hiszen bennük van a játék öröme, ami a szülőkből már sajnos kiveszett, akik sajnos az élet kemény oldalát élik csak meg. Ezért is olyan nagy a jelentősége a családi napoknak, hogy az elveszett gyermeket a szülőkből is előcsalogassuk. Ugyanakkor fontos kiemelnem, hogy ezt a napot nem kimondottan református családoknak szerveztünk meg, hanem szeretettel vártuk barátainkat is, hiszen vallás tekintetében igen vegyes közegben élünk. És hát a játékokban részt vesznek katolikus gyerekek is – mondta.

 A foglalkozások után a gyerekek bábjátékot tekinthettek meg, illetve ajándékot is kaptak.

– A gyermekmissziónak, vagyis azoknak a bácsfeketehegyi fiataloknak köszönhetően, akik külföldi gyerekekkel leveleznek, németországi gyerekek cipősdobozban küldtek az itteni gyerekeknek ajándékot. Ezt osztjuk ki a jelen levő gyerekek között – tudtuk meg a lelkésznőtől.

A református templomban vasárnap családi istentiszteletet tartottak, amikor gitáros éneklésre is sor került, a gyerekek pedig karácsonyi műsort mutattak be.