2024. április 23., kedd

Adóemelés a csatornázás miatt

Az adai képviselő-testület legutóbbi ülésén megnövelte a környezetvédelmi és a telekhasználati térítmény összegét

Az éjszakába nyúlt péntek este Adán a képviselő-testület ülése, amelyen hosszas vita után a hatalmon lévő DP-s többség megszavazta a kommunális illetékek új díjszabását, valamint megnövelték a környezetvédelmi térítmény, illetve a telekhasználati térítmény összegét. Az új díjszabás mindhárom esetben a jövő év januárjától érvényes. A környezetvédelmi térítmény összegét a kétszeresére növelték a háztartások esetében, amelyek a jövőben havonta egy dinárt fizetnek négyzetméterenként a lakóterület után a jelenlegi fél dinár helyett. Az ügyviteli és üzlethelyiség esetében viszont négyzetméterenként három dinárt kell majd fizetni havonta a környezetvédelmi térítmény címén az eddigi két dinár helyett. A telekhasználati térítményt, közismertebb nevén, a levegőadót a háztartások esetében a korábbi összeg két és félszeresére növelték mindhárom zónában, a gazdasági társaságok és vállalkozások számára viszont háromszorosára.

Bilicki Zoltán adai polgármester indoklásában elmondta, hogy az adóemelésből befolyó összegből szeretnék részben finanszírozni a szennyvízelvezető csatorna építését. Elismerte, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben népszerűtlen döntés az adóemelés, ami miatt egy átlagos, száz négyzetméteres házban élő családnak évente megközelítőleg 3000 dinárral több helyi adót kell fizetni. Mint mondta, ekkora áldozatvállalásra szükség van a lakosság részéről, hogy megépüljön a csatorna, és javuljanak az életkörülmények. 

A képviselők az ülésen megszavazták Ada község 2013-as költségvetését is, amelynek tervezett összege 474,3 millió dinár. Ebből 440,6 millió dinár községi költségvetési pénz, további 23,7 millió dinár külföldi adomány, 10 millió dinár pedig állami támogatás.