2024. április 20., szombat
KOSZOVÓ-PLATFORM

Napirenden az észrevételek

Dačić kiemelte, ha feltennék a kérdést, Koszovó vagy az EU, az ország polgárai többségéhez hasonlóan ő is Koszovót választaná, viszont felhívta a figyelmet, hogy azzal, ha kimondanánk, nem m

Az állami koszovói rendezési javaslat kapcsán a héten kerülnek terítékre mindazok a kifogások és javaslatok, amelyeket a koszovói szerbek képviselői, az ellenzék és a hatalom tett a szövegre – jelentette be Ivica Dačić kormányfő. A Prva TV-nek nyilatkozó miniszterelnök ismét kihangsúlyozta, a javaslat Szerbia nézetét tolmácsolja arról, hogyan kellene e problémát megoldani, de ez nem jelenti azt, hogy a koszovói albánok és a nemzetközi közösség is így gondolja.

Szerinte nem az a fontos, hogy mi áll a papíron, hanem, hogy amit a szerb fél javasol, az a gyakorlatban is alkalmazható és fenntartható legyen, vagyis végre lehessen hajtani.

Mint mondta, Szerbia hozhat olyan döntést, hogy nem lép be az EU-ba, de ebben az esetben tisztában kell lennünk egy ilyen döntés következményeivel. Dačić kiemelte, ha feltennék a kérdést, Koszovó vagy az EU, az ország polgárai többségéhez hasonlóan ő is Koszovót választaná, viszont felhívta a figyelmet, hogy azzal, ha kimondanánk, nem megyünk az EU-ba, nem szereznénk vissza Koszovót.

Dačić a szocialisták hétvégi főbizottsági ülésén azt mondta: „Elég volt abból a politikából, amely szerint Koszovó Szerbia része, a valós életben Koszovó egyre távolodik Szerbiától.”

A Danas napilap a hétvégén arról cikkezett, hogy a hatalmi vezetők múlt heti találkozóján állítólag Tomislav Nikolić elhatárolódott a kormányfő brüsszeli tárgyalásaitól.

A Tomislav Nikolić és közte lévő esetleges ellentétekkel kapcsolatban Koszovó kérdésében a kormányfő azt mondta, nem állnak fenn problémák, a platform a kormány és az államfő közös dokumentuma. Cáfolta, hogy kettejük között vita lett volna.