2024. április 24., szerda

Kétszer mérj...

Kétféle vadászat van, amelyet az igazi nimród sem tud megunni. Egyik a róka vadászatának minden válfaja, a másik pedig a vaddisznó vadászata. Nincs az a vadász, akinek nem kezd hevesebben dobogni a szíve, amikor kilép a tisztásra a téli fekete bundába öltözött sertés. Történik ez vedlünk havas téli éjszakákon, amikor a vad elnyúlt árnyéka egybeolvad testével; de akkor is, ha a csahos kopóktól üldözött vaddisznó ágyúgolyóként vágódik ki a nyiladékra.

November elejétől január derekáig van a vaddisznóhajtások idénye. A jól megszervezett disznóhajtások nagyszámú résztvevőt vonzanak, különböző környezetekből, különböző háttérrel, más-más hagymányokkal és szokással rendelkezőket. Lehet hogy a különbségek miatt, de lehet hogy az idegenek előtt bizonyítani akarók kapkodása miatt, a legtöbb súlyos vadászbaleset éppen a disznóhajtásokon történik. Ezért minden alkalmat meg kell ragadni, hogy szót ejtsünk az ilyen vadászatok alkalmával kötelezően betartandó írótt és íratlan szabályokról.

Tény, hogy nincs két egyforma ember a világon, ezért mindenki másképpen reagál egy adott helyzetben. Éppen ezért fontos, hogy a törvény által előírt, meg az évszázadok alatt kialakult szabályokat betartsuk. A törvényt és a viselkedési formákat betartani képotelen (vagy nem szándékozó) egyéneket a vadászat vezetőjének kötelessége eltávolítani a társas vadászatokról.

A vaddisznó vadászata, mint minden nagyvad vadászata, kizárólag golyós puskával lehetséges. Tehát az új szabályozás szerint a gyöngygolyó – közismerten a breneke – nem engedélyezett. A posta, vagyis a kilenc milliméteres söréttel töltött, úgynevezett háromsoros patronok használata már régebbről tiltott. Ennek ellenére vannak olyan egyesületek, ahol az ilyen lőszer használatát elnézik. De megtörtént már, hogy a golyós puskával megjelő vadászt elmarasztalják, mondván, sík terepen a karabély használata veszélyes.

Tudni kell, hogy a golyós puskával kapcsolatos előítéletek azokra az esetekre alapulnak, amikor az előírások be nem tartása miatt következett be baleset. Ugyanis ha betartjuk a fegyver használatával kapcsolatos előírásokat, a vadászkarabély szabványositott lőszere sokkal veszélytelenebb, mint a simacsövű fegyverekbél kilőtt különböző ólomgöbecsek. Nem árt ismételten hangsúlyozni, hogy a hadilőszer – azaz a teljes burkolatú – használata a vadászatban úgyszintén tilos. Nem törvény szabta, sokkal inkább tapasztalati vonatkozású, hogy ajánlatos kerülni a gyorstüzelésre hajlamos, krónikus lődühben szenvedő embereket is, akik gondolkodás nélkül odagyújtanak minden mozgó árnyékra a bozótosban.

A fegyvert kizárólag a lőállásban szabad megtölteni és biztosítva kell tartani a lövés pillanatáig. Így megfékezheti magát, és egyúttal megóvhatja mások testi épségét a máskülönben viszkető ujjú nimród is.

Ma azonban karácsony van. Ezért – ahelyett hogy fessem az ördögött a falra – minden vadásznak békés, behavazott erdő csendjében eltöltött boldog ünnepeket kívánok.