2024. április 23., kedd

A dolgozó mint járulékos kár?

Tiltakoztak a megszüntetésre ítélt Vajdasági Fejlesztési Bank foglalkoztatottjai – Zoran Radoman: Minden munkásról gondot viselünk

Az utóbbi hetekben a szerbiai politikai színtér a Vajdasági Fejlesztési Bank (VFB) megszűnése körüli vitától volt hangos, eközben azonban egy szót sem ejtettek az ott dolgozó 600 foglalkoztatott sorsáról, akik a jelen pillanatban még semmit sem tudhatnak arról, mi lesz velük, miután a (nehéz szüléssel) megszületett döntés alapján a – még Metals bankból örökölt – likviditási gondokkal küzdő pénzintézet bankhálózatát átveszi valamely nagy szerbiai bank, és a VFB aktívájának 78 százalékából (ismételten) létrehozzák a Vajdasági Fejlesztési Alapot. Csütörtökön a megszüntetésre ítélt pénzintézet dolgozói is hallatták hangjukat. A tartományi kormány épülete elé vonuló dolgozók szakszervezeti képviselőit Zoran Radoman tartományi pénzügyi titkár fogadta.

A megszüntetésre ítélt pénzintézet dolgozói is hallatták hangjukat

Jelképes időpontban, tizenkét óra előtt öt perccel kezdtek el gyülekezni csütörtökön a Vajdaság Fejlesztési Bank (VFB) dolgozói a pénzintézet újvidéki székháza előtt, ahonnan „A mi hangunk is hallható legyen” és „A dolgozó mint járulékos kár” feliratú transzparensekkel a tartományi kormány épülete elé vonult a száz főnél is nagyobb tömeg. A tiltakozók szakszervezeti képviselőit Zoran Radoman tartományi pénzügyi titkár fogadta. Több mint egy órán át tartott a tárgyalás. A szakszervezeti képviselők ezt követően tájékoztatták a kitartóan várakozókat a tárgyalás eredményeiről, majd szétoszlott a tömeg. Konkrétumokról még nem számolhattak be, ugyanis a képviselőház még nem fogadta el a Vajdasági Fejlesztési Alap megalapításáról szóló törvényt, így Zoran Radoman sem közölhette, hogy pontosan hány dolgozót fog átvállalni a fejlesztési alap és hányat az VFB bankhálózatát és vagyonát átvevő szerbiai bank, amelynek kilétéről egyelőre csak találgatások folynak. (Az Akter hetilap szerint az AIK bank erre a legesélyesebb jelölt.) A Vajdasági Fejlesztési Bank szakszervezetének követelései a következők voltak: az Új Agrobanknál alkalmazott modell szerint az elbocsátott dolgozók munkaévenként legalább 300 eurós végkielégítést kapjanak, és hogy kérjék ki az RVB szakszervezetének véleményét is akkor, amikor arról döntenek majd, hogy ki folytathatja a munkáját a Vajdasági Fejlesztési Alapnál és a RVB új tulajdonosánál. – Folytatjuk megkezdett akcióinkat a továbbiakban is, természetesen veletek együttműködve. Ebben a pillanatban sikerült elérnünk elsődleges célunkat, hogy megvédjük a jogainkat. Abban a helyzetben, amelyben a bank van, sokkal sötétebb végkifejlet is bekövetkezhetett volna. Megtörténhetett volna az is, hogy bármi nélkül elküldenek bennünket – mondta a tárgyalások eredménye kapcsán a tiltakozó munkásoknak Svetlana Novaković, az RVB szakszervezetének elnöke, aki ezt követően a médiának is nyilatkozott. – Végre fogadott bennünket valaki. Találkoztuk a pénzügyi titkárral, aki biztosított bennünket abban, hogy a bank mindegyik dolgozója szociális védelmet kap, tehát az elbocsátottak számíthatnak végkielégítésre, és tekintettel lesznek arra is a bank új tulajdonosának kiválasztásakor, hogy az a lehető legtöbb munkást átvállalja. Arra is ígéretet kaptunk, hogy a Vajdasági Fejlesztési Alap is átvesz több dolgozót. A pontos számokat egyelőre nem ismerjük, de megegyeztünk abban, hogy a szakszervezetet mindenről idejében értesíteni fogják.