2024. április 27., szombat

Mogućnosti i podrška

Anamarija Viček: Izuzetno je važno ojačati obrazovanje na nastavnim jezicima manjina

Ministarstvo obrazovanja svake godine značajnim sredstvima podržava realizaciju projekata koji imaju za cilj unapređenje obrazovanja. Među njima, objavljivanje publikacija za kojima postoji potreba, priprema digitalnih nastavnih materijala, organizacija kurseva i implementacija drugih programa. O detaljima konkursa pitali smo Anamariju Viček, državnu sekretarku za obrazovanje.

Na šta se stavlja glavni akcenat pri određivanju subvencija?

– Ministarstvo prosvete svake godine raspisuje konkurs za civilne organizacije, koji ima za cilj jačanje različitih aspekata obrazovnog sistema. Oni nisu nužno vezani za formalno obrazovanje ili nastavne planove i programe, već programe koji nedostaju, a koje inače ne bi bilo moguće implementirati u obrazovnom sistemu, ali prioritetne teme ukazuju na to, zašto su važne. Svake godine može se prijaviti za određene prioritetne teme, koje obuhvataju obrazovanje vezano za održivi razvoj, zaštitu životne sredine, ljudska prava, prevenciju nasilja, jačanje vaspitno-obrazovne uloge škole, i što je sa naše tačke gledišta posebno važno, za maternji jezik i obrazovanje na jeziku manjina, naglasila je državna sekretarka za obrazovanje.

Da li postoje konkursi stalnog karaktera ili se oni stalno menjaju?

– Postoje civilne organizacije koje se godinama uspešno prijavljuju, ali svake godine se pojavljuju nove organizacije. E-Regio je, na primer, razvio odlične digitalne nastavne materijale za delove 1-4 zamenskog udžbenika "Tanulj velünk magyarul", koji je postao važan alat za negovanje maternjeg jezika, zahvaljujući uspešnom prijavljivanju na ove konkurse u poslednje 4 godine. I ove godine su se uspešno prijavili, a sada će, zahvaljujući podršci, izraditi digitalni nastavni materijal za nastavu srpskog kao nematernjeg jezika u srednjim školama, koji će biti od velike pomoći i učenicima i nastavnicima u nedostatku udžbenika za srednje škole. Fondacija "ProScientia Naturae" iz Sente i Udruženje prijatelja baštovana takođe uspešno apliciraju već dugi niz godina. Već su pripremili onlajn nastavni materijal za jačanje znanja srednjoškolaca o finansijama, kao i za pomoć školskim baštama osnovnih i pomoćnih škola. Prošlogodišnja inovacija je prevođenje akreditovane stručne obuke Saveta Evrope za razvoj kompetencija demokratske kulture na mađarski jezik, kao i realizacija ove obuke na mađarskom jeziku, koja će se, s obzirom na veliki uspeh i potražnju, nastaviti i od ove godine, da bi učešće na ovoj obuci od nacionalnog značaja omogućili besplatno na mađarskom jeziku svim zainteresovanim nastavnicima koji govore mađarski jezik. Mogli bismo pomenuti i uspešne prijave iz Bečeja, jer "Braća Tan", Innova, Ekobečej i "Obrazovni impuls" uspešno apliciraju, a Tedx, pozorište "Forum", Paralimpija sa realizacijom interesantnih programa približavaju deci toleranciju, empatiju, saradnju i slične koncepte i godinama doprinose realizaciji akreditovanih obuka na mađarskom jeziku. Istovremeno, postoje i nevladine organizacije koje organizuju programe i podršku deci koja su u lošijem materijalnom stanju ili žive u rasejanju, kao što su Udruženje za Novi Kneževac i Forum žena u Malom Iđošu, koji se nisu samo sad prvi put uspešno konkurisali, a kao novi aplikant može se navesti Eurobačka, koja svojim uspešnim projektom podstiče ljude da ostanu u domovini. Ove godine će se održati i mađarski projekat usmeren na ceo Karpatski basen, jer je Pozorišna radionica Roberta Molnara dobila podršku za realizaciju Umetničkog takmičenja Karpatskog basena.

U kojoj meri su mađarske škole obuhvaćene ovim konkursima?

– Sve navedene projekte sprovode civilne organizacije povezane sa Mađarima, uz učešće obrazovnih institucija u kojima se nastava izvodi i na mađarskom jeziku. Kao državna sekretarka, smatram važnim zadatkom da se organizacije i institucije vojvođanskih Mađara što ranije upoznaju sa mogućnostima i podrškom, kako bih im pomogla da se uspešno prijavljuju, jer pored srazmernog zapošljavanja i srazmerna finansijska podrška je takođe značajna odrednica našeg manjinskog života.

O uspešnosti konkursa govori i podatak da je 12 nevladinih organizacija povezanih sa Mađarima dobilo ukupno 4.350.000 dinara od 50 miliona dinara, koliko će biti raspodeljeno u ovoj godini, što je 8,7 odsto od ukupnog iznosa, zahvaljujući samo našem mađarskom političkom prisustvu na republičkom nivou, kao i političkom zalaganju, navela je Anamarija Viček.

Nyitókép: Anamarija Viček / fotografija Andraša Otoša