2024. április 28., vasárnap

Temelj našeg nacionalnog identiteta

"Mađar so" napunio osamdeset godina – Uručene nagrade novinarima i zaposlenima

Galeriju fotografija u vezi sa ovim događajem možete pogledati OVDE.

Jučerašnji događaj u sedištu "Mađar soa" u Novom Sadu doneo je u isto vreme praznično raspoloženje i radost rođendana, za koje je povod bio obeležavanje 79. godišnjice dnevnog lista, 76. godišnjice pokretanja naših dečijih časopisa "Jo pajtaš" i 70. godišnjica pokretanja "Mezeškalača", kao 66 godina od osnivanja štamparije "Forum" "D.o.o. Magyar Szo Lapkiado Kft."-a. Svečani prijem u restoranu sedišta dodatno je ulepšan i činjenicom da se, tradicionalno, uz proslavu rođendana dodeljuju godišnje nagrade novinarima i priznanja za zaposlene.

Ni ovaj put nije bilo drugačije; u prisustvu blizu stotinu gostiju, svi su se prisetili 79 godina "Mađar soa", ali su i slavili zaposlene koji su dali izuzetan učinak u protekloj godini.

U svom govoru, Edvina Erdedi, direktorka "D.o.o. Magyar Szo Lapkiado Kft.", istakla je da "samopredaja, koncept koji je upravo čula u radijskom programu u vezi sa Mađarima van granica matice, nikada nije ni bila opcija za mađarsku zajednicu u Vojvodini, a svaki radnik "Mađar soa" upravo iz tog razloga dolazi na posao dan za danom, i to radi već 79 godina, da bi garantovali opstanak. Ovo je jedan savestan rad, koji se vrši srcem i dušom, sa iskrenim namerama, dodala je direktorica, koji je preko potreban našoj nacionalnoj zajednici.

(Foto: Andraš Otoš)

(Foto: Andraš Otoš)

(Foto: Andraš Otoš)

(Foto: Andraš Otoš)

Istorija je već mnogo puta dokazala tu jednostavnu činjenicu vezano i za Mađare, da ono za šta nemamo hrabrosti ili volje da se izborimo, izgubimo pre ili kasnije na jednostavan i logičan način, naglasila je ona. U pogledu identiteta zajednice vojvođanskih Mađara i entuzijazma "Mađar soa" nikada nije ni bila opcija. Tokom decenija," "Mađar so" je izrastao u nezaobilazni temelj našeg nacionalnog identiteta, naglasila je Edvina Erdedi.

OSNOVNI IZVOR INFORMISANJA

"Mađar so" je ušao u svoju osamdesetu godinu, ni protekla godina nije bila bez problema, ali su redakcija i kuća uspešno prebrodili prepreke, prokomentarisala je glavna urednica Marta Varju. "Mađar so" je zadržao značaj uprkos ogromnom tehničkom razvoju, našao je svoje mesto kako u onlajn prostoru tako i među štampanim listovima, a danas je i dalje osnovni izvor informisanja u svakodnevnom životu mađarske zajednice u Vojvodini, dodala je ona. Na prvi pogled, 79 godina postojanja "Mađar soa" i izazovi izazvani tehnološkim promenama mogu izgledati kao kontradikcija, ali to nije tačno, jer je ovaj dnevni list uvek uspeo da se obnovi, a poslednjih godina značajno je ojačao i svoje onlajn izdanje, pa se može razvijati i opstati u oba oblika. Ovaj list je napisan ne samo na mađarskom jeziku, već i u mađarskom duhu, i to je bitna razlika, istakla je glavna urednca, koja je najavila da će u svojoj osamdesetoj godini "Mađar so" pružiti Čitaocu mnoga iznenađenja, a proslava će početi maltene odmah.

NEPROCENLJIV ZNAČAJ

Dr Balint Pastor, vršilac dužnosti predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, nije mogao da prisustvuje lično ovom događaju, ali je u svom pismu za godišnjicu izlaska našeg lista nazvao praznikom za sve Mađare u Vojvodini, jer je "Mađar so" od neprocenjivog značaja u očuvanju našeg jezika i identiteta. Poželeo je da svi zaposleni u listu predano nastave sa radom.

ŠEST NAGRAĐENIH OVE GODINE

Na prijemu su uručene nagrade "D.o.o. Magyar Szo Lapkiado Kft"-a za ovu godinu, a pored već pomenutih rukovodilaca, nagrade je uručila Aniko Krezić, pomoćnica direktora zadužena za finansijske poslove, kao i Tibor Galamboš, pomoćnik direktora zadužen za investicije i opšte poslove i Gabor Mokuš, pomoćnik direktora zadužen za štampariju. Ovogodišnja dobitnica nagrade za životno delo je urednica/recenzent Rozalija Terečik. Dobitnik novinarske nagrade je dopisnik iz Ade, Žolt Činčik. Nagradu "Talenat u usponu" je ove godine osvojio Deneš Furo, saradnik "Magyar Szo Online" i novosadska rubrike.

Nagrada "Radnik godine" stručne službe "D.o.o. Magyar Szo Lapkiado Kft."-a, dodeljena je Karolini Jung Takač, za praćenje upotrebe investicionih sredstava i izvanredno obavljanje drugih računovodstvenih poslova.

Igor i Vladimir Stajčić dobili su nagradu "Forum" štamparije za 2023. godine za izuzetan trud u preseljenju iz pogona u sedištu u pogon u gradskoj četvrti Telepa. U nastavku svečanosti, zahvalnice su dobili i zaposleni jubilarci.

Događaju su prisustvovali rukovodioci ove kuće, radnici, kolege jubilarci, republički i pokrajinski funkcioneri, kao i funkcioneri lokalne samouprave mađarske zajednice, predstavnici Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, javne ličnosti, lideri i članovi civilnih organizacija i institucija. Bio je prisutan i Balint Juhas, predsednik izvršnog odbora SVM--a.

 

Nyitókép: (Foto: Andraš Otoš)