2024. április 27., szombat

U službi budućih naraštaja novinara

U našem sedištu smo ugostili najbolje na konkursu "Jo pajtaša" u pisanju sastava

Galeriju fotografija u vezi sa ovim događajem možete pogledati OVDE.

Drugog dana svečane nedelje "Mađar soa", učenici naše zajednice, koji su bili najbolji u baratanju s perom, posetili su naše sedište. Povodom 76. godišnjice "Jo pajtaša", jedinog dečijeg nedeljnika na mađarskom jeziku u Vojvodini, uredništvo je raspisalo konkurs za pisanje sastava.

– U ponedeljak smo ugostili najmlađe, čitaoce "Mezeškalača", a u utorak smo počastili publiku "Jo pajtaša". Oba dana naša srca su bila ispunjena radošću, jer se naša konferencijska sala pokazala premalom za toliko dece. Mnogo svetlucavih očiju i potvrdnih odgovora na pitanje da li čitaju novine? Pre nekoliko meseci urednici "Mezeškalača" i "Jo pajtaša" krenuli su na turneju popularizacije časopisa, zahvaljujući kojoj smo uspeli da povećamo broj pretplatnika na naše dečije časopise. Ovo je jasan dokaz da deca vole da prelistaju časopise namenje njima. Vole da ponovo vide svoje dostavljene crteže i sastave. U ovom uzrastu se treba obratiti mladima i naviknuti ih na čitanje novina, rekla je Edvina Erdedi, direktorka "D.o.o. Magyar Szo Lapkiado Kft"-a.

Goste je pozdravila i Marta Varju, glavna i odgovorna urednica lista "Mađar so", koja je podsetila da dnevni list od početka posvećuje veliku pažnju ne samo odgajanju budućih čitalaca "Mađar soa" uz pomoć dečijih novine, nego i odgajanju budućih naraštaja novinara.

Danas slavimo 79. godišnjicu našeg dnevnog lista, a u četvrtak ćemo biti domaćini jednog panel razgovora. Očekujemo predstavnike vojvođanskih mađarskih medija sa ovim zanimljivim temama. U petak obeležavamo 66. godišnjicu štamparije "Forum".

– Ove godine obeležavamo 79. godišnjicu dnevnog lista "Mađar so". Za to što list bez prekida izlazi već skoro osam decenija zaslužna je lojalnost naših čitalaca. Naši prethodnici su pokrenuli "Mezeškalač" i "Jo pajtaš" sa ciljem da deci obezbede lektiru, a dok odrastu, rado će okretati i stranice "Mađar soa". Moj prvi članak je takođe objavljen u "Jo pajtašu" kada sam bila u šestom razredu. Kasnije sam pisao i za "Kepeš ifjušag". Sve je to doprinelo da postanem novinarka. Uverena sam da će među veštim malim piscima, koji su se ovde pojavili izniknuti novinari, izrazila je nadu glavna urednica.

– U konkursu smo podsticali decu da napišu sastav, pesmu ili priču koja uključuje ono o čemu su čitali u "Jo pajtašu". Stiglo nam je dosta kreativnih sastava, između ostalog iz Čantavira, Temerina, Novog Sada, Mola, Ade, Subotice. Nije bio lak zadatak izabrati najbolje, a na kraju smo njihove autore ugostili u sedištu "Mađar soa" u Novom Sadu, rekla je Erna Terek, urednica dečijih časopisa "Jo pajtaš" i "Mezeškalač".

Goste je na današnjoj svečanosti čekao uzbudljiv program. Prisutni su mogli da pogledaju interaktivnu predstavu Mađarskog pozorišnog udruženja "Perem" iz Bečeja po delu Šandora Petefija "Janoš vitez".

Adel Rekić je u sedište "Mađar soa" došla iz Čantavira, učenica je petog razreda osnovne škole "Hunjadi Janoš". Njen sastav je nagrađen trećim mestom.

 – Jako volim životinje, pa je u mom sastavu, između ostalog, bila i pustinjska lisica. Jedna od mojih omiljenih kolumni u "Jo pajtašu" je "Tud-Tech", u kojoj sam nedavno čitala o planetama, pa su i one bile uključene u moje pisanje. Volim i da čitam viceve ​​i kolumnu "Bizalmaš šorok" u novinama, a volim i da rešavam ukrštene reči, čuli smo od Adel.

Anastazia Vortić iz Temerina osvojila je prvu nagradu na konkursu za pisanje sastava.

– U svom sastavu pisala sam o životinjama, onima o kojima sam čitala u "Jo pajtašu". Uporedila sam ih sa svojim mlađim bratom, na primer, lisica je lukava kao moj brat kada mi ukrade čokoladu. Već godinu dana kupujem "Jo pajtaš" i jedva čekam da stigne svaki put. Najviše volim viceve u njemu, rekla je pobednica ovog  takmičenja.

Pobednici su dobili poklone, a ostali diplome o učešću. Naravno, deca i njihovi pratioci su bili ugošćeni osvežavajućim pićima i medenjacima.

Anastazia Vortić, prvo mesto
(Foto: Čila David)

Anastazia Vortić, prvo mesto (Foto: Čila David)

Na svečanosti je nastupilo Mađarsko pozorišno udruženje "Perem" iz Bečeja (Foto: Čila David)

Na svečanosti je nastupilo Mađarsko pozorišno udruženje "Perem" iz Bečeja (Foto: Čila David)

Diplome je uručila Edvina Erdedi, direktorica "D.o.o. Magyar Szo Lapkiado Kft."-a (Foto: Čila David)

Diplome je uručila Edvina Erdedi, direktorica "D.o.o. Magyar Szo Lapkiado Kft."-a (Foto: Čila David)

Nyitókép: Dobitnici nagrada čitaju svoje sastave (Foto: Čila David)