2024. április 28., vasárnap

Za Mađare u Vojvodini postoji budućnost

U našem sedištu ugostili smo male čitaoce "Mezeškalača"

Galeriju fotografija u vezi sa ovim događajem možete pogledati OVDE.

Povodom 70. godišnjice izdavanja časopisa za decu "Mezeškalač", raspisan je konkurs crteža pod nazivom "Čudesne sanke", a u redakciju časopisa pristiglo je više od stotinu radova. U ponedeljak smo ugostili one učenike mališane i njihove pratioce, koji su poslali najlepše crteže. Otvorena je izložba ovih radova, decu smo počastili jednom lutkarskom predstavom, a gosti su mogli da učestvuju u pevačko-pripovedačkoj aktivnosti u kombinaciji sa zajedničkom igrom pod nazivom "Kerekite", koju je vodila Varga Imola.

Glavna i odgovorna urednica Marta Varju pozdravlja prisutne (Foto: Čila David)

Glavna i odgovorna urednica Marta Varju pozdravlja prisutne (Foto: Čila David)

Na svečanosti je decu i njihove pratioce pozdravila i Marta Varju, glavna urednica "Mađar soa". – Neophodno je da deca čitaju novine za njih, "Mezeškalač", kasnije "Jo pajtaš", a potom i "Kepeš ifjušag", da bi "Mađar so" opstao. Pre sedamdeset godina naši prethodnici su upravo sa ovim ciljem kreirali "Mezeškalač" za mališane, u kojima deca uvek mogu da pronađu nešto zanimljivo, a vaspitačice i učitelji mogu da koriste novine u obrazovnom procesu, naglasila je glavna urednica, kome su deca obećala da će i dalje čitati dečije časopise.

– Svrha našeg konkursa crteža pod nazivom "Čudesne sanke" je bila da probudi kreativnost i kod mališana. Pristigli crteži dokazuju da deca uživaju da listaju stranice "Mezeškalača", da čitanje i književnost imaju budućnost, da možemo da podstaknemo decu na kreativnost i stvaralaštvo, rekla je Erna Terek, urednica dečijih nedeljnika "Mezeškalač" i "Jo pajtaš".

Deca su dobila diplome i poklone (Foto: Čila David)

Deca su dobila diplome i poklone (Foto: Čila David)

Magdolna Baliž, učiteljica u Osnovnoj školi "Petefi Šandor", čitala je "Mezeškalač" kao dete i čak je sakupljala novine, a kao učiteljica ih koristi u svom radu.

– Deca svake nedelje jedva čekaju da dobiju ove časopise, uživaju čitajući ih i rešavajući zagonetke. Za učenike od prvog do trećeg razreda u "Mezeškalaču" ima zaista korisnih zadataka i lektire. Svaki put ih zajedno pročitamo, pričamo o njima, a ja često zadajem domaći zadatak vezano za njih. Važno je i da se na ovaj način naviknu na čitanje novina, pa će eventualno i kasnije rado čitati štampane medije, rekla je učiteljica.

– Otkad je moja ćerka krenula u školu, dve godine smo već pretplaćeni na "Mezeškalač". Prethodno smo ovaj časopis kupovali mom sinu, on je sada u osmom razredu. Bio sam i redovan čitalac u osnovnoj školi. To je veoma vredan, svestran mali časopis. Odlično drži pažnju dece. Zadaci su veoma korisni, odličan su način da unaprede njihove veštine. U stvari, ima sve što je deci potrebno u ovom uzrastu, rekao je Florian Horvat, roditelj iz Subotice.

Lutkarska predstava i zajednička igra (Foto: Čila David)

Lutkarska predstava i zajednička igra (Foto: Čila David)

Žofija Gergelj iz Temerina već godinama redovno čita "Mezeškalač".

– Najviše volim pesme u ovom malom časopisu i crteže. Nacrtala sam sanke koje vuku zamorci i na njemu su darovi. Bila sam ovde i prošle godine i veoma sam srećna što je moj crtež i ove godine izabran za jedan od najlepših, rekla je Žofija Gergelj.

Zalan Tot je takođe došao iz Temerina.

– Jako volim "Mezeškalač", jedva čekam da ga dobijem svaki put, ima bojanke i lavirinte. Dobro je biti ovde, u "Mađar so", znači da je moj bio jedan od najlepših crteža. Nacrtao sam pingvina, rekao je Zalan Tot.

– Uvek pročitam "Mezeškalač". Zagonetke su jako dobre, a i priče mi se sviđaju. Sećam se jednog od njih, koji govori o polarnom medvedu, više je bio edukativni tekst, bio je moj omiljeni, rekao je Vilmoš Lošonc.

Goste su dočekali osvežavajuća pića i čaj, a sa trpeze nisu mogli izostati ni ukusni medenjaci. Deca su kući mogla da ponesu diplome i poklon.

Nyitókép: (Foto: Čila David)