2024. április 27., szombat
IZBORI 2023

Budućnost sa decom raste

Vrtić i školu u Staroj Moravici posetili su Balint Juhas, nosilac pokrajinske liste Saveza vojvođanskih Mađara, Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Adrian Satmari, gradonačelnik Bačke Topole i njegov štab, Laslo Pap, predsednik saveta mesne zajednice, kao i zvaničnici mesne zajednice ovog naselja. U Predškolskoj ustanovi „Bambi” gosti su mogli da saznaju da su predškolci u selu uz podršku mesne zajednice i škole dobili jedan projektor. Doprinosom mesne zajednice zamenjena je krovna konstrukcija terase vrtića, uz saradnju sela i „Bambija” objekat je klimatizovan, a zidovi okrečeni. Grejanje u vrtiću je hitno moralo da se renovira pre dve godine, kada se pokvario kotao. Tada je nacionalni savet pomogao da se ovaj problem reši sa 1,2 miliona dinara, a prošireno je i dečje igralište.

U Osnovnoj školi „Stari Kovač Đula”, direktor dr Gabor Crnković je objasnio, da su se, nakon što su prethodno uspeli da izoluju i prefarbaju fasadu škole okrenutu ka ulici, fokusirali na energetsku efikasnost fiskulturne sale i pratili raspisivanje tendera za njih. U proteklom periodu renoviran je krov na fiskulturnoj sali, zamenjene su stolarije, a renoviran je i parket, za šta je iz pokrajinskih sredstava utrošeno 3,6 miliona dinara. Opštinska vlast je dala 1 milion dinara za ove izdatke, a Mesna zajednica 400.000 dinara. Direktor je rekao da bi želeli da završe kompletno renoviranje fiskulturne sale. Uz podršku mesne zajednice, omogućeno je da se napravi više parking mesta oko ove obrazovne ustanove, a izgrađeno je i novo stepenište ispred ulaza za nastavnike.

Balint Juhas je naglasio, da je razvoj obrazovanja osnovni uslov opstanka naše zajednice, jedan od najvažnijih zadataka, kao i to, da se u obrazovne ustanove uvedu najnovije tehničke i informatičke inovacije.

– Pored učenja i razvoja, i očuvanje fizičkog zdravlja je jedan od ciljeva obrazovanja, zbog čega je značajno što je u Staroj Moravici počela da radi i lokalna grupa Vojvođanske rvačke akademije, čime su dodatno proširene mogućnosti za bavljenje sportom u ovom selo, naglasio je Balint Juhas.

Nyitókép: (Foto: Diana Pasterko Kazinci)