2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

Ana-Maria Pinter: Za prosperitet zajednica u rasejanju neophodno je da mađarski interesi budu snažno zastupljeni

KANDIDATI ZA POKRAJINSKE POSLANIKE SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA

Na pokrajinskom nivou su takođe raspisani vanredni parlamentarni izbori za 17. decembar. Na izborima se nadmeće za 120 poslaničkih mesta u pokrajinskoj skupštini, a poslanici stiču mandate na osnovu glasanja na liste kandidata. Kod manjinskih partija koristi se prirodni prag i jedan povoljan količnik, koji je uvećan za jednu trećinu, a kod većinskih partija i koalicija parlamentarni cenzus je tri odsto.

I u protekle 4 godine bili ste poslanik u pokrajinskom parlamentu. Šta je najviše definisalo vaš rad?

– Bila mi je čast što sam bila poslanica SVM-a i što sam ponovo na izbornoj listi. Najčešće sam govorila o pitanjima u vezi sa budžetom, prilikom usvajanja i izmena budžeta, prilikom razmatranja završnog računa, kao i tromesečnih, polugodišnjih i devetomesečnih izveštaja o izvršenju budžeta. Fokusirala sam se na to da li su predlozi obuhvatali realizaciju programa i infrastrukturnih projekata od značaja za Mađare.

Na ton sednica pokrajinskog parlamenta i prirodu debata uticala je i činjenica da je njima predsedavao nedavno preminuli Ištvan Pastor. Kakvim smatrate iz ovog ugla sednice, da li se mogu porediti sa onima u narodnoj skupštini?

– Ne možete ih uporediti, ove sednice su se odvijale na mnogo dostojanstveniji način, Ištvan Pastor je dao primer kako treba voditi raspravu, kako se premošćuju razlike u mišljenjima, na odgovarajući način je tretirao i opozicione ispade, kao i dobacivanja onih na vlasti, on je pokazao jedan korektan i pozitivan stav, zato je u Novom Sadu atmosfera sednice ovog doma bila dosta drugačija od one u Beogradu. Osećaj je bio uzvišen kada je predsednik stranke prisustvovao sednicama frakcije. Informisao nas je o aktuelnoj situaciji, odnosu sa koalicionim partnerima, svim bitnim aktuelnim pitanjima, imao je uljudan stav, nije preterano reći da nam je bio mentor.

Bili ste i član skupštinskih odbora, koje su bile najvažnije teme u njima?

– Bavila sam se prvenstveno finansijskim temama, završnim računima, izveštajima, o kojima je nadležni odbor uvek raspravljao pre sednica. Našla sam svoje mesto, ova tema je bliska mojoj struci i brzo sam shvatila da je to nešto čime se mogu podrobnije baviti.

Vi ste poreklom iz Jermenovaca, i danas živite tamo, imate li uvid u politički život na lokalnom nivou?

– Naravno, članica sam skupštine opštine Plandišta od 2012. godine. Politikom sam se počela baviti na lokalnom nivou. Moj otac se bavio politikom, posle njegove iznenadne smrti nisam htela da se izgubi sve što je on započeo. Pokrenuo je inicijativu da ponovo imamo školu od osam razreda, koje ranije nije bilo 22 godine, postojalo je obrazovanje samo za niže razrede. I danas imam uvid u tamošnju situaciju, među ljudima sam. Očuvanje mađarskih odeljenja sa malim brojem učenika je jedan od naših glavnih ciljeva. Trudimo se da male porodice uključimo u programe koji imaju za cilj očuvanje zajednice. Naša zajednica decenijama nije imala sedište, 2021. godine, zahvaljujući doprinosu SVM-a, uspeli smo da kupimo zgradu koju bismo iskoristili za ovu namenu. Projektna dokumentacija je u izradi, jer objekat nije u upotrebnom stanju. Renoviranje ove zgrade će rešiti probleme udruživanja zajednice.

Zašto je potrebno da SVM i dalje ima jaku vojvođansku frakciju?

– Bez snažnog zastupanja mađarskih interesa, zajednice u rasejanju, kao i one u sredinama sa većinskim udelom u stanovništvu, bile bi izgubljene. Bitan je i nastavak drugih projekata, moramo učestvovati u donošenju odluka. Moramo da nastavimo renoviranje Osnovne škole „Feješ Klara” u Kikindi, projekat Gimnazije sa domom učenika za talentovane učenike „Boljai” u Senti, podršku institucijama od interesa za Mađare, infrastrukturne projekte, izgradnju kanalizacionih mreža, vodovodnih mreža i puteva. Važno je zastupati interese Mađara i zbog novih projekata.

Nyitókép: Ana-Maria Pinter (Foto: Edvard Molnar)