2024. május 6., hétfő

Đoković ötödször Laureus-díjas

A férfiaknál Novak Đoković, a nőknél pedig Aitana Bonmatí spanyol világbajnok labdarúgó kapta a sportolói Oscar-díjnak is nevezett Laureus-díjat. A világelső teniszező az ötödik ilyen díját érdemelte ki, ezúttal többek között Armand Duplantist, a svédek világcsúcstartó, olimpiai, világ- és Európa-bajnok rúdugróját, a budapesti atlétikai világbajnokságon triplázó sprintert, Noah Lylest és a háromszoros Formula–1-es világbajnok holland Max Verstappent előzte meg.

Az év felfedezettje kategóriában a Real Madrid angol labdarúgója, Jude Bellingham kapta az elismerést. Az összesen hét kategória jelöltjeit 1400 sportújságíró szavazatai alapján állították össze, a végső győztesekről a sportakadémia 71 tagja döntött.

A szerbiai teniszezők vaskos meglepetéseket okoztak a madridi 1000-es torna selejtezőjének rajtján. Hamad Međedović, aki január 10. óta először nyert, a francia Hugo Gastont hátrányból győzte le, Olga Danilović pedig a selejtező első kiemeltjét, a sokkal előkelőbben helyezett kolumbiai Camilo Osoriót múlta felül 5:1-es breakaránnyal. Hamad a tábláért az argentin Francisco Comesanával, Olga a német Jule Niemeierrel mérkőzik. A magyar Bondár Anna az ellenkező előjelű meglepetést keltette, hisz két egymás utáni svájci döntő után Madridban egy ismeretlen spanyol lánytól kapott ki.

A madridi 1000-es ATP-tornán Miomir Kecmanović a kínai Dzsang Dzsidzsennel kezd, Dušan Lajović a selejtezőből vár ellenfelet, Marozsán Fábián első riválisa pedig a hosszú kényszerszünetről visszatérő orosz Aszlan Karacev lesz.
MADRID. – 1000-es ATP-torna, selejtező, 1. forduló: Međedović–Gaston 4:6, 6:3, 6:1. 1000-es WTA-torna, selejtező, 1. forduló: Danilović–Osorio 6:3, 7:5, Martinez–Bondár 6:3, 6:2.
TOKIÓ. – Női ITF-torna, selejtező, a tábláért: Krunić–Macuda 5:7, 6:3, 6:4.

 

Nyitókép: Đoković ötödik alkalommal érdemelte ki a Laureus-díjat (Fotó: Beta/AP)